> 1h
4 osób

Bigos z grzybami MUN i sosem sojowym

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: pikantny

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 200 g surowej białej kapusty
  • 300 g kiełbasy
  • 300 g wędzonego boczku
  • 300 g wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 opakowanie grzybów mun TaoTao
  • 100 g suszonych śliwek
  • 500 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 100 ml whisky
  • 4 łyżki sosu sojowego TaoTao
  • 3 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 3 ziarenka jałowca , 1 łyżeczki kminku, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Boczek, kiełbasę i wieprzowinę kroimy w sporą kostkę. Rozgrzewamy duży ganek o grubym dnie. Wrzucamy boczek i pozwalamy, by się wytopił. Dodajemy kiełbasę i wieprzowinę oraz pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażamy przez chwilę a następnie dokładamy pokrojoną drobniej kiszoną kapustę, utartą marchew i poszatkowaną białą kapustę. Przykrywamy i gotujemy przez parę minut. Dolewamy wino, whisky oraz sos sojowy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą (ostrożnie), pieprzem, zielem angielskim oraz listkami laurowymi, kminkiem i jałowcem. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odkładamy na 10 minut. Po tym czasie grzyby odsączamy, kroimy w paski i dodajemy do bigosu, a wraz z nimi suszone śliwki. Garnek przykrywamy i gotujemy bigos na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Podajemy z chlebem.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności