Składniki
- 500 g kiszonej kapusty
- 200 g surowej białej kapusty
- 300 g kiełbasy
- 300 g wędzonego boczku
- 300 g wieprzowiny
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 opakowanie grzybów mun TaoTao
- 100 g suszonych śliwek
- 500 ml wytrawnego czerwonego wina
- 100 ml whisky
- 4 łyżki sosu sojowego TaoTao
- 3 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 3 ziarenka jałowca , 1 łyżeczki kminku, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Boczek, kiełbasę i wieprzowinę kroimy w sporą kostkę. Rozgrzewamy duży ganek o grubym dnie. Wrzucamy boczek i pozwalamy, by się wytopił. Dodajemy kiełbasę i wieprzowinę oraz pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażamy przez chwilę a następnie dokładamy pokrojoną drobniej kiszoną kapustę, utartą marchew i poszatkowaną białą kapustę. Przykrywamy i gotujemy przez parę minut. Dolewamy wino, whisky oraz sos sojowy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą (ostrożnie), pieprzem, zielem angielskim oraz listkami laurowymi, kminkiem i jałowcem. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odkładamy na 10 minut. Po tym czasie grzyby odsączamy, kroimy w paski i dodajemy do bigosu, a wraz z nimi suszone śliwki. Garnek przykrywamy i gotujemy bigos na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Podajemy z chlebem.