> 1h
0 osób

Bułeczki dyniowe

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: łagodny

Składniki

  • 200 g upieczonej dyni
  • 200 g ciasta drożdżowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cm imbiru
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 3 łyżki Słodko-pikantnego sosu chili TaoTao
  • sól do smaku
  • podprażone ziarna czarnego sezamu

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Upieczoną dynie rozdrabniamy widelcem. Doprawiamy sosem chili.

  • Krok 2.

    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy starty imbir i czosnek. Dodajemy do puree dyniowego i dokładnie mieszamy.

  • Krok 3.

    Ciasto drożdżowe cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego koła (tak jak na pierogi). Każde koło napełniamy łyżką farszu i zwijamy w kulkę.

  • Krok 4.

    Kulki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Krok 5.

    Każdą smarujemy nieco wodą i posypujemy sezamem.

  • Krok 6.

    Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

  • Krok 7.

    Najlepiej smakują gorące z sosem chili.

  • Krok 8.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności