30 min
0 osób

Curry rybne z sosem rybnym TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: inna

Smak: pikantny

Składniki

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 1 mleczko kokosowe TaoTao
  • 200 ml śmietany 22%
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu rybnego TaoTao
  • sok z dwóch limonek
  • 4 łyżki białego sezamu
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki przyprawy curry, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1 pęczek mięty

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki, skrapiamy połową soku z limonki i oprószamy mąką.

  • Krok 2.

    Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i smażymy do momentu aż zaczną intensywnie pachnieć. Uważamy, żeby ich nie przypalić. Na patelnię wrzucamy rybę i dokładnie mieszamy, żeby całe mięso obtoczyło się w tłuszczu i przyprawach. Smażymy około 5 minut. Dodajemy mleczko kokosowe, śmietanę, sos rybny i resztę soku z limonki. Gotujemy przez 7 minut. Dodajemy natkę pietruszki oraz przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.

  • Krok 3.

    Danie podajemy posypane podprażonym sezamem i listkami mięty. Świetnie pasuje do ryżu lub makronu ryżowego.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności