Składniki
- 1 kg filetów z dorsza
- 1 mleczko kokosowe TaoTao
- 200 ml śmietany 22%
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu rybnego TaoTao
- sok z dwóch limonek
- 4 łyżki białego sezamu
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki przyprawy curry, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 pęczek mięty
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki, skrapiamy połową soku z limonki i oprószamy mąką.
-
Krok 2.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i smażymy do momentu aż zaczną intensywnie pachnieć. Uważamy, żeby ich nie przypalić. Na patelnię wrzucamy rybę i dokładnie mieszamy, żeby całe mięso obtoczyło się w tłuszczu i przyprawach. Smażymy około 5 minut. Dodajemy mleczko kokosowe, śmietanę, sos rybny i resztę soku z limonki. Gotujemy przez 7 minut. Dodajemy natkę pietruszki oraz przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
-
Krok 3.
Danie podajemy posypane podprażonym sezamem i listkami mięty. Świetnie pasuje do ryżu lub makronu ryżowego.