> 1h
2 osób

Letnie suflety

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: inna

Smak: łagodny

Składniki

  • 4 jajka
  • 100 g białych szparagów lub żółtej fasolki szparagowej
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki sosu sojowego TaoTao o obniżonej zawartości soli
  • Pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki masła
  • Posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Z fasolki obcinamy końce, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez 15 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

  • Krok 2.

    Żółtka jaj mieszamy dokładnie z mąką, sosem sojowym, pieprzem i połową sera żółtego.

  • Krok 3.

    Białka ubijamy na sztywną pianę.

  • Krok 4.

    Delikatnie łączymy obie masy, uważając by białka nie opadły i wkładamy do nich szparagi.

  • Krok 5.

    Przekładamy do kokilek i posypujemy resztą sera.

  • Krok 6.

    Kokilki wkładamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego wrzącą wodą sięgającą połowy wysokości kokilek.

  • Krok 7.

    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 15 minut.

  • Krok 8.

    Podajemy ze szczypiorkiem.

  • Krok 9.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności