Składniki
- 1 opakowanie grzybów mun TaoTao
- 1 cebula
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 drobno posiekanej papryczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego TaoTao
- sól i pieprz do smaku
- 400 g mąki pszennej
- 1 3yaeczki soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ok. 250 ml ciepłej wody
- kolendra i stopione masło do podania
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Grzyby mun zalewamy wodą i pozostawiamy na pół godziny, by napęczniały. Kapustę odsączamy i kroimy w drobniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Kiedy grzyby napęcznieją, również drobno je kroimy.
-
Krok 2.
Na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Dodajemy papryczkę chili, a następnie wrzucamy cebulę, czekamy aż lekko zbrązowieje, dodajemy grzyby i kapustę. Przyprawiamy pieprzem, sosem sojowym i solą (ostrożnie, bo kapusta jest słona). Smażymy przez 5 minut, a następnie przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze 10, aż grzyby się ugotują. Jeśli farsz jest za bardzo wodnisty, pozwalamy mu odparować. Studzimy.
-
Krok 3.
Przygotowujemy ciasto. Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki. W jego środku robimy zagłębienie, do którego wlewamy olej, wsypujemy sól i stopniowo dolewamy wodę. Łączymy składniki i zarabiamy elastyczne ciasto.
-
Krok 4.
Podsypując stolnicę mąką wałkujemy cienko ciasto (około 3 mm). Z ciasta wykrawamy koła o średnicy około 7 mm. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę farszu, a boki dokładanie zlepiamy. Pierogi gotujemy partiami w dużej ilości osolonego wrzątku przez około 3 minuty od momentu aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy i podajemy posypane kolendrą i polane stopionym masłem.