> 1h
0 osób

Pierogi z kapustą i grzybami mun TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: fusion

Smak: łagodny

Składniki

  • 1 opakowanie grzybów mun TaoTao
  • 1 cebula
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 drobno posiekanej papryczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego TaoTao
  • sól i pieprz do smaku
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 3yaeczki soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • kolendra i stopione masło do podania

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Grzyby mun zalewamy wodą i pozostawiamy na pół godziny, by napęczniały. Kapustę odsączamy i kroimy w drobniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Kiedy grzyby napęcznieją, również drobno je kroimy.

  • Krok 2.

    Na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Dodajemy papryczkę chili, a następnie wrzucamy cebulę, czekamy aż lekko zbrązowieje, dodajemy grzyby i kapustę. Przyprawiamy pieprzem, sosem sojowym i solą (ostrożnie, bo kapusta jest słona). Smażymy przez 5 minut, a następnie przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze 10, aż grzyby się ugotują. Jeśli farsz jest za bardzo wodnisty, pozwalamy mu odparować. Studzimy.

  • Krok 3.

    Przygotowujemy ciasto. Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki. W jego środku robimy zagłębienie, do którego wlewamy olej, wsypujemy sól i stopniowo dolewamy wodę. Łączymy składniki i zarabiamy elastyczne ciasto.

  • Krok 4.

    Podsypując stolnicę mąką wałkujemy cienko ciasto (około 3 mm). Z ciasta wykrawamy koła o średnicy około 7 mm. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę farszu, a boki dokładanie zlepiamy. Pierogi gotujemy partiami w dużej ilości osolonego wrzątku przez około 3 minuty od momentu aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy i podajemy posypane kolendrą i polane stopionym masłem.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności