Składniki
- 500 g policzków wieprzowych
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- ½ butelki sosu teriyaki TaoTao
- ½ łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 papryczka chili
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- Posiekany szczypiorek
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Policzki czyścimy z błonek.
-
Krok 2.
W woku rozgrzewamy olej kokosowy. Kiedy się rozgrzeje wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, przetarty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Kiedy zaczną pachnieć, do woka wkładamy natarte solą i pieprzem policzki.
-
Krok 3.
Smażymy początkowo na mocnym ogniu, a kiedy mięso się przyrumieni, redukujemy moc. Dodajemy cukier, sos teriyaki oraz nieco wody.
-
Krok 4.
Przykrywamy wok i dusimy przez 1,5 godziny.
-
Krok 5.
Podajemy posypane szczypiorkiem.