> 1h
2 osób

ZONG ZI

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: łagodny

Składniki

  • 200 g kleistego ryżu
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 100 g surowego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 liści bambusa lub bananowca
  • 2 łyżki sosu sojowego TaoTao
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków
  • 5 solonych żółtek (łatwo je zrobić samemu – należy oddzielić żółtka od białek i zasypać je bardzo dużą ilością soli, tal by były nią całkowicie pokryte. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce na parę godzin lub na całą noc. W tym czasie żółtka stwardnieją. Oczyszczamy je z soli i są gotowe do użycia)

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Ryż wraz z orzechami namaczamy na 2 godziny. Odsączamy

  • Krok 2.

    Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy drobno pokrojony boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz przyprawę 5 smaków. Dokładnie mieszamy i podsmażamy.

  • Krok 3.

    Bierzemy dwa liście i formujemy z nich sakiewkę w kształcie piramidki. Trzymając „rożek” wewnątrz dłoni nakładamy nieco ryżu, dobrze dociskając. Następnie nakładamy porcję mięsa oraz żółtko. Przykrywamy drugą porcją ryżu i zamykamy liśćmi. Związujemy piramidki sznurkiem, żeby się nie rozpadały.

  • Krok 4.

    Gotujemy przez około 2 godziny całkowicie zanurzone w gorącej wodzie.

  • Krok 5.

    Jemy bez liści.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności