Składniki
- 200 g kleistego ryżu
- 50 g orzeszków ziemnych
- 100 g surowego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 10 liści bambusa lub bananowca
- 2 łyżki sosu sojowego TaoTao
- Olej do smażenia
- 1 łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków
- 5 solonych żółtek (łatwo je zrobić samemu – należy oddzielić żółtka od białek i zasypać je bardzo dużą ilością soli, tal by były nią całkowicie pokryte. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce na parę godzin lub na całą noc. W tym czasie żółtka stwardnieją. Oczyszczamy je z soli i są gotowe do użycia)
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Ryż wraz z orzechami namaczamy na 2 godziny. Odsączamy
-
Krok 2.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy drobno pokrojony boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz przyprawę 5 smaków. Dokładnie mieszamy i podsmażamy.
-
Krok 3.
Bierzemy dwa liście i formujemy z nich sakiewkę w kształcie piramidki. Trzymając „rożek” wewnątrz dłoni nakładamy nieco ryżu, dobrze dociskając. Następnie nakładamy porcję mięsa oraz żółtko. Przykrywamy drugą porcją ryżu i zamykamy liśćmi. Związujemy piramidki sznurkiem, żeby się nie rozpadały.
-
Krok 4.
Gotujemy przez około 2 godziny całkowicie zanurzone w gorącej wodzie.
-
Krok 5.
Jemy bez liści.