FB
czy wiesz, że
powierzchnia Chin wynosi 9 596 960 km² a liczba ludności kształtuje się na poziomie 1,3 mld.  
zhutao
Porady, ciekawostki...
Szukaj w artykułach
Sajgonki - to wcale nie jest trudne
Sajgonki - to wcale nie jest trudne

Często słyszę, że przygotowanie sajgonek jest trudne, czasochłonne a podczas smażenia sajgonki rozpadają się. Aby przygotowywanie sajgonek poszło Wam szybko i sprawnie, zapoznajcie się z kilkoma wskazówkami:

 
  • Zaczynamy od namoczenia pojedynczych płatów papieru ryżowego w gorącej wodzie. Wystarczy zamoczyć i od razu wyjąć. Moczone zbyt długo będą się rwały. Następnie należy osuszyć płaty papieru ryżowego z obu stron na suchej ściereczce lub na drewnianej desce.
  • Mieszamy dwie łyżki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej) z dwiema łyżkami wody. Tą mieszanką skleimy brzeg papieru ryżowego, aby sajgonka nie rozpadła się podczas smażenia.
  • Bierzemy 1 płat papieru ryżowego i w jego rogu kładziemy 1 łyżkę farszu. Delikatnie rolujemy, zawijając boki do środka (najlepiej robić to na ściereczce lub drewnianej desce).
  • Nie zwijamy do końca, lecz smarujemy pozostały brzeg papieru ryżowego przygotowaną wcześniej mieszanką mąki i wody.
  • Należy najpierw przygotować wszystkie sajgonki a dopiero później je smażyć. Papier ryżowy musi zebrać wilgoć z farszu, aby sajgonka nie eksplodowała w gorącym oleju.
  • Sajgonki smażymy w głębokim oleju dość krótko (ok. 3 minuty), aby się przyrumieniły i nabrały złotego koloru. W czasie smażenia obracamy i mieszamy łyżką cedzakową, aby się nie posklejały.
 
Po usmażeniu, odkładamy sajgonki na ręcznik papierowy aby je odsączyć.

Przepisy na przygotowanie farszu znajdziecie w naszej bazie przepisów. Pamiętajcie, że możecie sami zaproponować farsz a także wykorzystać papier ryżowy do przyrządzenia orientalnych gołąbków czy też krokietów.
 
Miłego eksperymentowania!

Ryba teriyaki w panierce TaoTao

Rybę myjemy, rozmrażamy jeśli zakupiliśmy mrożone filety. Dzielimy na niezbyt cienkie podłużne paski. Zalewamy sosem teriyaki i posypujemy ...

Naleśniki z papają TaoTao

Migdały prażymy na złoty kolor na suchej patelni. Dżem wkładamy do rondla, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, papaję (zostawiając nieco ...

Krewetki w jajecznej tempurze teriyaki TaoTao

Krewetki oczyszczamy. Jeśli mamy mrożone, rozmrażamy. Zalewamy dwoma łyżkami sosu teriyaki, sokiem z cytryny, dodajemy pieprz. Przygotowujemy ...

Dahl z mleczkiem kokosowym TaoTao

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy posiekane wcześniej warzywa oraz przyprawy. Dusimy chwilę, aż cebula zmięknie. ...

Wołowina z papryką w ostrym sosie TaoTao

Oczyszczone mięso kroimy w niedługie paski. Papryki oraz marchewkę w cieniutkie słupki, a dymkę pod kątem w krążki. Rozgrzewamy olej na ...