FB
czy wiesz, że
Mekong jest najdłuższą rzeką na Półwyspie Indochińskim, ma długość 4880 km i przepływa przez 5 państw: Chiny, Birmę, Wietnam, Laos i Kambodżę.
zhutao
Porady, ciekawostki...
Szukaj w artykułach
Sajgonki - to wcale nie jest trudne
Sajgonki - to wcale nie jest trudne

Często słyszę, że przygotowanie sajgonek jest trudne, czasochłonne a podczas smażenia sajgonki rozpadają się. Aby przygotowywanie sajgonek poszło Wam szybko i sprawnie, zapoznajcie się z kilkoma wskazówkami:

 
  • Zaczynamy od namoczenia pojedynczych płatów papieru ryżowego w gorącej wodzie. Wystarczy zamoczyć i od razu wyjąć. Moczone zbyt długo będą się rwały. Następnie należy osuszyć płaty papieru ryżowego z obu stron na suchej ściereczce lub na drewnianej desce.
  • Mieszamy dwie łyżki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej) z dwiema łyżkami wody. Tą mieszanką skleimy brzeg papieru ryżowego, aby sajgonka nie rozpadła się podczas smażenia.
  • Bierzemy 1 płat papieru ryżowego i w jego rogu kładziemy 1 łyżkę farszu. Delikatnie rolujemy, zawijając boki do środka (najlepiej robić to na ściereczce lub drewnianej desce).
  • Nie zwijamy do końca, lecz smarujemy pozostały brzeg papieru ryżowego przygotowaną wcześniej mieszanką mąki i wody.
  • Należy najpierw przygotować wszystkie sajgonki a dopiero później je smażyć. Papier ryżowy musi zebrać wilgoć z farszu, aby sajgonka nie eksplodowała w gorącym oleju.
  • Sajgonki smażymy w głębokim oleju dość krótko (ok. 3 minuty), aby się przyrumieniły i nabrały złotego koloru. W czasie smażenia obracamy i mieszamy łyżką cedzakową, aby się nie posklejały.
 
Po usmażeniu, odkładamy sajgonki na ręcznik papierowy aby je odsączyć.

Przepisy na przygotowanie farszu znajdziecie w naszej bazie przepisów. Pamiętajcie, że możecie sami zaproponować farsz a także wykorzystać papier ryżowy do przyrządzenia orientalnych gołąbków czy też krokietów.
 
Miłego eksperymentowania!

Zupa paprykowa z czosnkowym czarem chili TaoTao

W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek oraz drobno pokrojoną chili. Z papryki usuwamy ...

Zupa a la tom yum z surimi z sosem rybnym TaoTao

Przygotowujemy składniki. Papryczkę pokrojoną na kawałki podprażamy na suchej patelni, a następnie rozgniatamy. Imbir obieramy i kroimy drobno, ...

Wiosenna sałatka z sosem imbirowym z soja TaoTao

Kurczaka kroimy w małą kostkę, solimy, pieprzymy i zalewamy 6 łyżkami sosu imbirowego z soją. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne ...

Szaszłyki z kurczaka a la satay ze słodko-pikantnym sosem chili TaoTao

Oczyszczone mięso kroimy wzdłuż na cienkie paski rozpłaszczając je dodatkowo nożem. Wkładamy je do wysokiego naczynia, dodajemy sok z limonki, ...

Sałatka z chipsami z papieru ryżowego TaoTao

Sałatę rwiemy na kawałki, pomidory kroimy w ćwiartki, ogórki obieramy i kroimy w grube plastry, a cebulę w krążki. Rybę odcedzamy z zalewy, ...