FB
czy wiesz, że
w Wietnamie panuje klimat tropikalny, monsumowy a średnia wilgotność powietrza wynosi 84%.
zhutao
Porady, ciekawostki...
Szukaj w artykułach
Sajgonki - to wcale nie jest trudne
Sajgonki - to wcale nie jest trudne

Często słyszę, że przygotowanie sajgonek jest trudne, czasochłonne a podczas smażenia sajgonki rozpadają się. Aby przygotowywanie sajgonek poszło Wam szybko i sprawnie, zapoznajcie się z kilkoma wskazówkami:

 
  • Zaczynamy od namoczenia pojedynczych płatów papieru ryżowego w gorącej wodzie. Wystarczy zamoczyć i od razu wyjąć. Moczone zbyt długo będą się rwały. Następnie należy osuszyć płaty papieru ryżowego z obu stron na suchej ściereczce lub na drewnianej desce.
  • Mieszamy dwie łyżki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej) z dwiema łyżkami wody. Tą mieszanką skleimy brzeg papieru ryżowego, aby sajgonka nie rozpadła się podczas smażenia.
  • Bierzemy 1 płat papieru ryżowego i w jego rogu kładziemy 1 łyżkę farszu. Delikatnie rolujemy, zawijając boki do środka (najlepiej robić to na ściereczce lub drewnianej desce).
  • Nie zwijamy do końca, lecz smarujemy pozostały brzeg papieru ryżowego przygotowaną wcześniej mieszanką mąki i wody.
  • Należy najpierw przygotować wszystkie sajgonki a dopiero później je smażyć. Papier ryżowy musi zebrać wilgoć z farszu, aby sajgonka nie eksplodowała w gorącym oleju.
  • Sajgonki smażymy w głębokim oleju dość krótko (ok. 3 minuty), aby się przyrumieniły i nabrały złotego koloru. W czasie smażenia obracamy i mieszamy łyżką cedzakową, aby się nie posklejały.
 
Po usmażeniu, odkładamy sajgonki na ręcznik papierowy aby je odsączyć.

Przepisy na przygotowanie farszu znajdziecie w naszej bazie przepisów. Pamiętajcie, że możecie sami zaproponować farsz a także wykorzystać papier ryżowy do przyrządzenia orientalnych gołąbków czy też krokietów.
 
Miłego eksperymentowania!

Zapiekanka ziemniaczana z sosem teriyaki TaoTao

Bulion podgrzewamy, doprawiamy i mieszamy z sosem teriyaki. Ziemniaki szorujemy i pozostawiamy w skórce. Kroimy na cienkie talarki. Cebulę kroimy ...

Roladki z bakłażana i cukinii TaoTao

Bakłażana kroimy wzdłuż na dość cienkie plastry, a cukinię w poprzek na plasterki. Rozkładamy na blasze wyściełanej pergaminem, smarujemy ...

Makaron z kaczką TaoTao

Mięso rwiemy na kawałki. Na patelni z grubym dnem lub w woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy kaczkę oraz drobno posiekany czosnek. Podsmażamy chwilę, ...

Żurek TaoTao

    Do słoika wsypujemy mąkę, zalewamy ją wodą. Dodajemy czosnek oraz skórkę chleba. Dokładnie mieszamy i przykrywamy słoik ...

Żeberka z sosem sojowym TaoTao i pieczonymi ziemniaczkami

Żeberka myjemy i osuszamy. Łączymy sos sojowy, miód oraz ostrą paprykę, a następnie mieszanką tą nacieramy żeberka. Mięso pozostawiamy na ...