FB
czy wiesz, że
kuchnia chińska jest jedną z najbogatszych i najbardziej urozmaiconych na świecie: doliczono się w niej ponad 16 000 różnych potraw
zhutao
Porady, ciekawostki...
Szukaj w artykułach
Sajgonki - to wcale nie jest trudne
Sajgonki - to wcale nie jest trudne

Często słyszę, że przygotowanie sajgonek jest trudne, czasochłonne a podczas smażenia sajgonki rozpadają się. Aby przygotowywanie sajgonek poszło Wam szybko i sprawnie, zapoznajcie się z kilkoma wskazówkami:

 
  • Zaczynamy od namoczenia pojedynczych płatów papieru ryżowego w gorącej wodzie. Wystarczy zamoczyć i od razu wyjąć. Moczone zbyt długo będą się rwały. Następnie należy osuszyć płaty papieru ryżowego z obu stron na suchej ściereczce lub na drewnianej desce.
  • Mieszamy dwie łyżki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej) z dwiema łyżkami wody. Tą mieszanką skleimy brzeg papieru ryżowego, aby sajgonka nie rozpadła się podczas smażenia.
  • Bierzemy 1 płat papieru ryżowego i w jego rogu kładziemy 1 łyżkę farszu. Delikatnie rolujemy, zawijając boki do środka (najlepiej robić to na ściereczce lub drewnianej desce).
  • Nie zwijamy do końca, lecz smarujemy pozostały brzeg papieru ryżowego przygotowaną wcześniej mieszanką mąki i wody.
  • Należy najpierw przygotować wszystkie sajgonki a dopiero później je smażyć. Papier ryżowy musi zebrać wilgoć z farszu, aby sajgonka nie eksplodowała w gorącym oleju.
  • Sajgonki smażymy w głębokim oleju dość krótko (ok. 3 minuty), aby się przyrumieniły i nabrały złotego koloru. W czasie smażenia obracamy i mieszamy łyżką cedzakową, aby się nie posklejały.
 
Po usmażeniu, odkładamy sajgonki na ręcznik papierowy aby je odsączyć.

Przepisy na przygotowanie farszu znajdziecie w naszej bazie przepisów. Pamiętajcie, że możecie sami zaproponować farsz a także wykorzystać papier ryżowy do przyrządzenia orientalnych gołąbków czy też krokietów.
 
Miłego eksperymentowania!

Pieczarki w paprykowej tempurze TaoTao

Pieczarki oczyszczamy za pomocą szmatki. Przygotowujemy ciasto. Miksujemy mąkę z bardzo zimną wodą, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez ...

Kurczak w słodkiej skorupce TaoTao

Pałki oczyszczamy i osuszamy. W sporej misce łączymy składniki na marynatę: Słodki sos chili TaoTao, sok i skórkę z cytryny oraz limonki, ...

Sałatka z glonów wakame TaoTao

 Glony wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i czekamy parę minut, aby dobrze spęczniały. Odcedzamy. Ogórek dokładnie myjemy i ...

Krewetki z patelni TaoTao

Jeśli krewetki były zamrożone, rozmrażamy je. Czosnek i imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę, szczypiorek kroimy w krążki. Na patelni ...

Pierożki z papieru ryżowego z chipsami jarmużowymi TaoTao

Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość tłuszczu, dodajemy przyprawy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, pieczarki i boczniaki w plastry. Na ...