FB
czy wiesz, że
Chińczycy słyną z produkcji doskonałych (i bardzo drogich) noży ze stali chirurgicznej i molibdenowo-chromowej, które wystarczy ostrzyć raz na 25 lat
zhutao
Porady, ciekawostki...
Szukaj w artykułach
Sajgonki - to wcale nie jest trudne
Sajgonki - to wcale nie jest trudne

Często słyszę, że przygotowanie sajgonek jest trudne, czasochłonne a podczas smażenia sajgonki rozpadają się. Aby przygotowywanie sajgonek poszło Wam szybko i sprawnie, zapoznajcie się z kilkoma wskazówkami:

 
  • Zaczynamy od namoczenia pojedynczych płatów papieru ryżowego w gorącej wodzie. Wystarczy zamoczyć i od razu wyjąć. Moczone zbyt długo będą się rwały. Następnie należy osuszyć płaty papieru ryżowego z obu stron na suchej ściereczce lub na drewnianej desce.
  • Mieszamy dwie łyżki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej) z dwiema łyżkami wody. Tą mieszanką skleimy brzeg papieru ryżowego, aby sajgonka nie rozpadła się podczas smażenia.
  • Bierzemy 1 płat papieru ryżowego i w jego rogu kładziemy 1 łyżkę farszu. Delikatnie rolujemy, zawijając boki do środka (najlepiej robić to na ściereczce lub drewnianej desce).
  • Nie zwijamy do końca, lecz smarujemy pozostały brzeg papieru ryżowego przygotowaną wcześniej mieszanką mąki i wody.
  • Należy najpierw przygotować wszystkie sajgonki a dopiero później je smażyć. Papier ryżowy musi zebrać wilgoć z farszu, aby sajgonka nie eksplodowała w gorącym oleju.
  • Sajgonki smażymy w głębokim oleju dość krótko (ok. 3 minuty), aby się przyrumieniły i nabrały złotego koloru. W czasie smażenia obracamy i mieszamy łyżką cedzakową, aby się nie posklejały.
 
Po usmażeniu, odkładamy sajgonki na ręcznik papierowy aby je odsączyć.

Przepisy na przygotowanie farszu znajdziecie w naszej bazie przepisów. Pamiętajcie, że możecie sami zaproponować farsz a także wykorzystać papier ryżowy do przyrządzenia orientalnych gołąbków czy też krokietów.
 
Miłego eksperymentowania!

Kuskus z pieczarkami i cukinią z sosem sojowo- grzybowym TaoTao

Kuskus zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie spulchniamy nieco widelcem. Rozgrzewamy na patelni ...

Rozgrzewająca zupa fasolowa z Czarem Chili Czosnkowym TaoTao

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę i drobno pokrojony czosnek oraz chili. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę. ...

Ekspresowy stir fry z Makaronem chow mein TaoTao

Makaron chow mein TaoTao wkładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie makaron odcedzamy. ...

Faszerowana cukinia z bazylią i chili TaoTao

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, drobno ...

Spring rolls z łososiem z sosem do sajgonek TaoTao

Rozdrabniamy łososia. Paprykę i obrane ogórki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie słupki. Szczypiorek docinamy na długość ...