FB
czy wiesz, że
najwcześniej grzyby MUN zaczęto stosować w Chinach. Cieszyły się one ogromnym powodzeniem już w czasach dynastii Tang (618-907).
Porady, ciekawostki...
Porady, ciekawostki...
Szukaj w artykułach
Kuchnie azjatyckie

Przez "kuchnię azjatycką" rozumiemy bardzo często różne odmiany kuchni poszczególnych krajów czy regionów, począwszy od pachnących curry, pikantnych dań południowo-wschodniej Azji, a kończąc na subtelniej przyprawionych daniach kuchni japońskiej.

Dalekowschodnia kuchnia jest pełną kolorów kombinacją kontrastujących smaków. Znajdziemy tu charakterystyczną kombinację pięciu z nich: słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i ostrego. Jakkolwiek dania podawane w różnych krajach czy rejonach Azji różnią się od siebie, łączy je parę wspólnych cech. Pierwsza przychodząca na myśl to używanie dużej ilości ryżu, przypraw i ziół oraz sosu sojowego. Bardzo podobny jest też we wszystkich kuchniach sposób przygotowania dań: gotowanie na parze, podsmażanie i smażenie w głębokim oleju. Charakterystyczną cechą tej kuchni jest też przyprawianie świeżego mięsa i warzyw imbirem, czosnkiem i sosem sojowym.

Kuchnia azjatycka ma wiele wspomnianych wyżej wspólnych cech, jednak każdy kraj ma też swoje charakterystyczne zwyczaje i potrawy.


1 2 Następna Ostatnia
Kuchnia chińska
Kuchnia chińska jest wśród kuchni azjatyckich najbardziej różnorodna, co jak łatwo się domyślić, wynika z natury tego kraju - ogromnej wielkości, zróżnicowania klimatycznego, a nawet kulturowego. W zasadzie trudno mówić o jednej kuchni ...
Kuchnia indonezyjska
Zbliżona smakiem i aromatem do kuchni tajskiej. Dąży do harmonijnej równowagi między potrawami słodkimi i kwaśnymi , ostrymi i łagodnymi , gotowanymi i smażonymi. Podstawowym składnikiem najbardziej popularnych indonezyjskich propozycji ...
Kuchnia tajska
Kuchnia tajska charakteryzuje się mieszanką wyrazistych smaków, takich jak kwaśny tamarynd, pikantne chili, cierpkie liście limonki. Wśród przypraw stosowanych w tej kuchnidominują: bazylia, kolendra i mięta.
Kuchnia wietnamska
Kuchnia jest dla Wietnamczyków niezwykle istotnym elementem kultury. Ważny jest nie tylko smak i pożywność potraw, ale także estetyka podania. Lekka i kolorowa kuchnia stanowi, więc o oryginalności Wietnamu.

Stir fry z makaronem ryżowym i słodko-pikantnym sosem chili TaoTao

Makaron zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy i odcedzamy po 5 minutach. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojony w plasterki por, ...

Stek wołowy z sosem sojowym ciemnym TaoTao i salą z mango

Ziemniaki rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem pergaminowym blasze, solimy, skrapiamy olejem i pieczemy przez około 30 minut w ...

Sałatka z szynką parmeńską i sosem chili z limonką i kolendrą TaoTao

Sałatę rwiemy na niewielkie kawałki, pomidory kroimy w ćwiartki, paprykę kroimy w słupki. Na talerzach rozkładamy równą ilość sałaty, ...

Sałatka z Prażynkami krewetkowymi TaoTao

Sporą ilość oleju rozgrzewamy w wysokim naczyniu. Kiedy jest bardzo gorący, smażymy partiami prażynki, po 2-3 sztuki na raz, wyciągamy po ...

Sałatka z grillowaną cukinią w marynacie w stylu chińskim TaoTao

Cukinię i marchewkę kroimy w grube, podłużne paski za pomocną obieraczki do warzyw. Paprykę w drobne słupki, a rzodkiewkę i cebulę w cienkie ...