FB
czy wiesz, że
na świecie występuje około 40 000 gatunków ryżu a 25% wszystkich konsumowanych kalorii należy do kalorii pochodzących z ryżu.
Porady, ciekawostki...
Porady, ciekawostki...
Szukaj w artykułach
Kuchnie azjatyckie

Przez "kuchnię azjatycką" rozumiemy bardzo często różne odmiany kuchni poszczególnych krajów czy regionów, począwszy od pachnących curry, pikantnych dań południowo-wschodniej Azji, a kończąc na subtelniej przyprawionych daniach kuchni japońskiej.

Dalekowschodnia kuchnia jest pełną kolorów kombinacją kontrastujących smaków. Znajdziemy tu charakterystyczną kombinację pięciu z nich: słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i ostrego. Jakkolwiek dania podawane w różnych krajach czy rejonach Azji różnią się od siebie, łączy je parę wspólnych cech. Pierwsza przychodząca na myśl to używanie dużej ilości ryżu, przypraw i ziół oraz sosu sojowego. Bardzo podobny jest też we wszystkich kuchniach sposób przygotowania dań: gotowanie na parze, podsmażanie i smażenie w głębokim oleju. Charakterystyczną cechą tej kuchni jest też przyprawianie świeżego mięsa i warzyw imbirem, czosnkiem i sosem sojowym.

Kuchnia azjatycka ma wiele wspomnianych wyżej wspólnych cech, jednak każdy kraj ma też swoje charakterystyczne zwyczaje i potrawy.


1 2 Następna Ostatnia
Kuchnia chińska
Kuchnia chińska jest wśród kuchni azjatyckich najbardziej różnorodna, co jak łatwo się domyślić, wynika z natury tego kraju - ogromnej wielkości, zróżnicowania klimatycznego, a nawet kulturowego. W zasadzie trudno mówić o jednej kuchni ...
Kuchnia indonezyjska
Zbliżona smakiem i aromatem do kuchni tajskiej. Dąży do harmonijnej równowagi między potrawami słodkimi i kwaśnymi , ostrymi i łagodnymi , gotowanymi i smażonymi. Podstawowym składnikiem najbardziej popularnych indonezyjskich propozycji ...
Kuchnia tajska
Kuchnia tajska charakteryzuje się mieszanką wyrazistych smaków, takich jak kwaśny tamarynd, pikantne chili, cierpkie liście limonki. Wśród przypraw stosowanych w tej kuchnidominują: bazylia, kolendra i mięta.
Kuchnia wietnamska
Kuchnia jest dla Wietnamczyków niezwykle istotnym elementem kultury. Ważny jest nie tylko smak i pożywność potraw, ale także estetyka podania. Lekka i kolorowa kuchnia stanowi, więc o oryginalności Wietnamu.

Ryba teriyaki w panierce TaoTao

Rybę myjemy, rozmrażamy jeśli zakupiliśmy mrożone filety. Dzielimy na niezbyt cienkie podłużne paski. Zalewamy sosem teriyaki i posypujemy ...

Naleśniki z papają TaoTao

Migdały prażymy na złoty kolor na suchej patelni. Dżem wkładamy do rondla, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, papaję (zostawiając nieco ...

Krewetki w jajecznej tempurze teriyaki TaoTao

Krewetki oczyszczamy. Jeśli mamy mrożone, rozmrażamy. Zalewamy dwoma łyżkami sosu teriyaki, sokiem z cytryny, dodajemy pieprz. Przygotowujemy ...

Dahl z mleczkiem kokosowym TaoTao

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy posiekane wcześniej warzywa oraz przyprawy. Dusimy chwilę, aż cebula zmięknie. ...

Wołowina z papryką w ostrym sosie TaoTao

Oczyszczone mięso kroimy w niedługie paski. Papryki oraz marchewkę w cieniutkie słupki, a dymkę pod kątem w krążki. Rozgrzewamy olej na ...