FB
czy wiesz, że
najwcześniej grzyby MUN zaczęto stosować w Chinach. Cieszyły się one ogromnym powodzeniem już w czasach dynastii Tang (618-907).
Porady, ciekawostki...
Porady, ciekawostki...
Szukaj w artykułach
Kuchnie azjatyckie

Przez "kuchnię azjatycką" rozumiemy bardzo często różne odmiany kuchni poszczególnych krajów czy regionów, począwszy od pachnących curry, pikantnych dań południowo-wschodniej Azji, a kończąc na subtelniej przyprawionych daniach kuchni japońskiej.

Dalekowschodnia kuchnia jest pełną kolorów kombinacją kontrastujących smaków. Znajdziemy tu charakterystyczną kombinację pięciu z nich: słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i ostrego. Jakkolwiek dania podawane w różnych krajach czy rejonach Azji różnią się od siebie, łączy je parę wspólnych cech. Pierwsza przychodząca na myśl to używanie dużej ilości ryżu, przypraw i ziół oraz sosu sojowego. Bardzo podobny jest też we wszystkich kuchniach sposób przygotowania dań: gotowanie na parze, podsmażanie i smażenie w głębokim oleju. Charakterystyczną cechą tej kuchni jest też przyprawianie świeżego mięsa i warzyw imbirem, czosnkiem i sosem sojowym.

Kuchnia azjatycka ma wiele wspomnianych wyżej wspólnych cech, jednak każdy kraj ma też swoje charakterystyczne zwyczaje i potrawy.


1 2 Następna Ostatnia
Kuchnia chińska
Kuchnia chińska jest wśród kuchni azjatyckich najbardziej różnorodna, co jak łatwo się domyślić, wynika z natury tego kraju - ogromnej wielkości, zróżnicowania klimatycznego, a nawet kulturowego. W zasadzie trudno mówić o jednej kuchni ...
Kuchnia indonezyjska
Zbliżona smakiem i aromatem do kuchni tajskiej. Dąży do harmonijnej równowagi między potrawami słodkimi i kwaśnymi , ostrymi i łagodnymi , gotowanymi i smażonymi. Podstawowym składnikiem najbardziej popularnych indonezyjskich propozycji ...
Kuchnia tajska
Kuchnia tajska charakteryzuje się mieszanką wyrazistych smaków, takich jak kwaśny tamarynd, pikantne chili, cierpkie liście limonki. Wśród przypraw stosowanych w tej kuchnidominują: bazylia, kolendra i mięta.
Kuchnia wietnamska
Kuchnia jest dla Wietnamczyków niezwykle istotnym elementem kultury. Ważny jest nie tylko smak i pożywność potraw, ale także estetyka podania. Lekka i kolorowa kuchnia stanowi, więc o oryginalności Wietnamu.

Pieczarki w paprykowej tempurze TaoTao

Pieczarki oczyszczamy za pomocą szmatki. Przygotowujemy ciasto. Miksujemy mąkę z bardzo zimną wodą, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez ...

Kurczak w słodkiej skorupce TaoTao

Pałki oczyszczamy i osuszamy. W sporej misce łączymy składniki na marynatę: Słodki sos chili TaoTao, sok i skórkę z cytryny oraz limonki, ...

Sałatka z glonów wakame TaoTao

 Glony wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i czekamy parę minut, aby dobrze spęczniały. Odcedzamy. Ogórek dokładnie myjemy i ...

Krewetki z patelni TaoTao

Jeśli krewetki były zamrożone, rozmrażamy je. Czosnek i imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę, szczypiorek kroimy w krążki. Na patelni ...

Pierożki z papieru ryżowego z chipsami jarmużowymi TaoTao

Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość tłuszczu, dodajemy przyprawy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, pieczarki i boczniaki w plastry. Na ...