FB
czy wiesz, że
w Wietnamie panuje klimat tropikalny, monsumowy a średnia wilgotność powietrza wynosi 84%.
Porady, ciekawostki...
Porady, ciekawostki...
Szukaj w artykułach
Kuchnie azjatyckie

Przez "kuchnię azjatycką" rozumiemy bardzo często różne odmiany kuchni poszczególnych krajów czy regionów, począwszy od pachnących curry, pikantnych dań południowo-wschodniej Azji, a kończąc na subtelniej przyprawionych daniach kuchni japońskiej.

Dalekowschodnia kuchnia jest pełną kolorów kombinacją kontrastujących smaków. Znajdziemy tu charakterystyczną kombinację pięciu z nich: słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i ostrego. Jakkolwiek dania podawane w różnych krajach czy rejonach Azji różnią się od siebie, łączy je parę wspólnych cech. Pierwsza przychodząca na myśl to używanie dużej ilości ryżu, przypraw i ziół oraz sosu sojowego. Bardzo podobny jest też we wszystkich kuchniach sposób przygotowania dań: gotowanie na parze, podsmażanie i smażenie w głębokim oleju. Charakterystyczną cechą tej kuchni jest też przyprawianie świeżego mięsa i warzyw imbirem, czosnkiem i sosem sojowym.

Kuchnia azjatycka ma wiele wspomnianych wyżej wspólnych cech, jednak każdy kraj ma też swoje charakterystyczne zwyczaje i potrawy.


1 2 Następna Ostatnia
Kuchnia chińska
Kuchnia chińska jest wśród kuchni azjatyckich najbardziej różnorodna, co jak łatwo się domyślić, wynika z natury tego kraju - ogromnej wielkości, zróżnicowania klimatycznego, a nawet kulturowego. W zasadzie trudno mówić o jednej kuchni ...
Kuchnia indonezyjska
Zbliżona smakiem i aromatem do kuchni tajskiej. Dąży do harmonijnej równowagi między potrawami słodkimi i kwaśnymi , ostrymi i łagodnymi , gotowanymi i smażonymi. Podstawowym składnikiem najbardziej popularnych indonezyjskich propozycji ...
Kuchnia tajska
Kuchnia tajska charakteryzuje się mieszanką wyrazistych smaków, takich jak kwaśny tamarynd, pikantne chili, cierpkie liście limonki. Wśród przypraw stosowanych w tej kuchnidominują: bazylia, kolendra i mięta.
Kuchnia wietnamska
Kuchnia jest dla Wietnamczyków niezwykle istotnym elementem kultury. Ważny jest nie tylko smak i pożywność potraw, ale także estetyka podania. Lekka i kolorowa kuchnia stanowi, więc o oryginalności Wietnamu.

Sushi futomaki TaoTao

 Ryż dokładnie płuczemy, najlepiej kilkakrotnie. Gotujemy w dwa razy większej ilości lekko osolonej wody przez 15 minut, po czym ...

Letnia zupa z Makaronem ryżowym wstążki TaoTao

 Podgrzewamy bulion. Obrane warzywa: ogórki, marchew oraz rzepę kroimy w kostkę. Wrzucamy do bulionu. Gotujemy aż zmiękną. Następnie ...

Miso TaoTao

 Makaron zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy pod przykryciem przez 5 minut, po czym go odcedzamy. Podgrzewamy bulion lub zalewamy dashi ...

Spaghetti aglio olio e peperoncino TaoTao

 Makaron wkładamy do wysokiego naczynia, zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie odcedzamy makaron. Na ...

Wrap z Orzeszkami ziemnymi z polewie wasabi TaoTao

 Grzyby mun namaczamy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsączamy i studzimy. Sos pomidorowy mieszamy z przeciśniętym przez ...