FB
czy wiesz, że
w małej wiosce nad Żółtą Rzeką znaleziono miseczkę z najstarszym makaronem świata, który liczył sobie ponad 4000 lat!
Porady, ciekawostki...
Porady, ciekawostki...
Szukaj w artykułach
Kuchnia chińska
Kuchnia chińska

Kuchnia chińska jest wśród kuchni azjatyckich najbardziej różnorodna, co jak łatwo się domyślić, wynika z natury tego kraju - ogromnej wielkości, zróżnicowania klimatycznego, a nawet kulturowego. W zasadzie trudno mówić o jednej kuchni chińskiej, ponieważ różni się ona w zależności od regionu. Najczęściej wyróżnia się cztery najistotniejsze kuchnie: syczuańską, szanghajską, kantońską i pekińską.

Najbardziej znana w Polsce jest kuchnia syczuańska. Jest ona bardzo charakterystyczna, a to z powodu powszechnego użycia bardzo ostrej przyprawy – pieprzu syczuańskiego. Pieprz ten bywa za ostry nawet dla wielbicieli najbardziej ognistych smaków. A poza pieprzem potrawy syczuańskie często zawierają papryczki chili. Kuchnia syczuańska to także smak imbiru, czosnku i cebuli oraz kolendry. Sztuka kulinarna jest w tym rejonie bardzo dobrze rozwinięta, a obróbka potraw odbywa się przez suszenie, solenie i marynowanie na najróżnorodniejsze sposoby. Bogactwo smaku dopełnia łączenie w potrawach wszystkich pięciu smaków: słodkiego, kwaśnego, ostrego, słonego i gorzkiego. Najczęstszy sposób przygotowania dań to szybkie smażenie w woku.

Kolejną odmianą kuchni chińskiej jest kuchnia szanghajska. Stosuje się tu dużo czosnku, a potrawy są bardziej tłuste niż w pozostałych odmianach, co zapewne jest bliższe Polakom. Do gotowania używa się wina i octu ryżowego, które nadają potrawą charakterystyczny smak. Z racji geograficznego położenia regionu kuchnia szanghajska korzysta z obfitości owoców morza i ryb, które to najczęściej gotuje się na parze, zamiast smażyć. W odróżnieniu od pozostałych rejonów Chin do potraw używa się częściej makaronów niż ryżu.

Kuchnia kantońska uchodzi za najlepszą w Chinach, a być może i w całej Azji. Nie używa się w niej tłuszczu i oszczędnie dozuje przyprawy. Pozwala to na delektowanie się smakiem składników potraw. Przyprawy, mimo iż oszczędnie używane, są jednak bardzo istotne, a najważniejszą z nich jest sos sojowy. Używa się także sosu ostrygowego, imbiru oraz czosnku. Potrawy przygotowuje się przez duszenie, przypiekanie lub gotowanie na parze.

Ostatnia spośród wyróżnionych kuchni chińskich to kuchnia pekińska. Jest to kuchnia stolicy, co nie pozostaje bez wpływu na jej różnorodność i bogactwo. Jej źródeł należy poszukiwać w chińskim muzułmanizmie, a także w tradycji dworu cesarskiego. Popularny w tej kuchni jest makaron oraz polewanie potraw sosami. Najczęściej używane mięsa to baranina, jagnięcina i drób. W kuchni pekińskiej korzysta się także z owoców morza – głównie krabów i krewetek. Tak jak w całych Chinach do przyprawiania używa się pieprzu, imbiru i octu ryżowego. Najbardziej znanym daniem tej kuchni jest oczywiście kaczka po pekińsku

 W Chinach pije się przede wszystkim herbatę, będąca częścią chińskiej tradycji. W zależności od regionów pija się herbatę „pu erh”, zieloną lub aśminową. Inne popularne napoje to chińskie piwo (słabsze od polskiego), a także wino ryżowe.

Wrap z Orzeszkami ziemnymi z polewie wasabi TaoTao

 Grzyby mun namaczamy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsączamy i studzimy. Sos pomidorowy mieszamy z przeciśniętym przez ...

Falafel TaoTao

 Ciecierzycę zalewamy sporą ilością wody i odstawiamy na noc. Odcedzamy i przepuszczamy ciecierzycę przez maszynkę do mięsa, lub ...

Hummus TaoTao

 Ciecierzycę zalewamy sporą ilością wody z sodą i odstawiamy na noc. Odcedzamy, płuczemy i gotujemy przez około 40 minut. Znów ...

Samosy TaoTao

 Przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. ...

Gołąbki w burakach liściowych TaoTao

 Liście myjemy, odcinamy łodyżki i blanszujemy przez parę sekund w dużym garnku z wrzątkiem. Na niewielkiej ilości tłuszczu ...