FB
czy wiesz, że
w Wietnamie panuje klimat tropikalny, monsumowy a średnia wilgotność powietrza wynosi 84%.
Porady, ciekawostki...
Porady, ciekawostki...
Szukaj w artykułach
Kuchnia chińska
Kuchnia chińska

Kuchnia chińska jest wśród kuchni azjatyckich najbardziej różnorodna, co jak łatwo się domyślić, wynika z natury tego kraju - ogromnej wielkości, zróżnicowania klimatycznego, a nawet kulturowego. W zasadzie trudno mówić o jednej kuchni chińskiej, ponieważ różni się ona w zależności od regionu. Najczęściej wyróżnia się cztery najistotniejsze kuchnie: syczuańską, szanghajską, kantońską i pekińską.

Najbardziej znana w Polsce jest kuchnia syczuańska. Jest ona bardzo charakterystyczna, a to z powodu powszechnego użycia bardzo ostrej przyprawy – pieprzu syczuańskiego. Pieprz ten bywa za ostry nawet dla wielbicieli najbardziej ognistych smaków. A poza pieprzem potrawy syczuańskie często zawierają papryczki chili. Kuchnia syczuańska to także smak imbiru, czosnku i cebuli oraz kolendry. Sztuka kulinarna jest w tym rejonie bardzo dobrze rozwinięta, a obróbka potraw odbywa się przez suszenie, solenie i marynowanie na najróżnorodniejsze sposoby. Bogactwo smaku dopełnia łączenie w potrawach wszystkich pięciu smaków: słodkiego, kwaśnego, ostrego, słonego i gorzkiego. Najczęstszy sposób przygotowania dań to szybkie smażenie w woku.

Kolejną odmianą kuchni chińskiej jest kuchnia szanghajska. Stosuje się tu dużo czosnku, a potrawy są bardziej tłuste niż w pozostałych odmianach, co zapewne jest bliższe Polakom. Do gotowania używa się wina i octu ryżowego, które nadają potrawą charakterystyczny smak. Z racji geograficznego położenia regionu kuchnia szanghajska korzysta z obfitości owoców morza i ryb, które to najczęściej gotuje się na parze, zamiast smażyć. W odróżnieniu od pozostałych rejonów Chin do potraw używa się częściej makaronów niż ryżu.

Kuchnia kantońska uchodzi za najlepszą w Chinach, a być może i w całej Azji. Nie używa się w niej tłuszczu i oszczędnie dozuje przyprawy. Pozwala to na delektowanie się smakiem składników potraw. Przyprawy, mimo iż oszczędnie używane, są jednak bardzo istotne, a najważniejszą z nich jest sos sojowy. Używa się także sosu ostrygowego, imbiru oraz czosnku. Potrawy przygotowuje się przez duszenie, przypiekanie lub gotowanie na parze.

Ostatnia spośród wyróżnionych kuchni chińskich to kuchnia pekińska. Jest to kuchnia stolicy, co nie pozostaje bez wpływu na jej różnorodność i bogactwo. Jej źródeł należy poszukiwać w chińskim muzułmanizmie, a także w tradycji dworu cesarskiego. Popularny w tej kuchni jest makaron oraz polewanie potraw sosami. Najczęściej używane mięsa to baranina, jagnięcina i drób. W kuchni pekińskiej korzysta się także z owoców morza – głównie krabów i krewetek. Tak jak w całych Chinach do przyprawiania używa się pieprzu, imbiru i octu ryżowego. Najbardziej znanym daniem tej kuchni jest oczywiście kaczka po pekińsku

 W Chinach pije się przede wszystkim herbatę, będąca częścią chińskiej tradycji. W zależności od regionów pija się herbatę „pu erh”, zieloną lub aśminową. Inne popularne napoje to chińskie piwo (słabsze od polskiego), a także wino ryżowe.

Ryba teriyaki w panierce TaoTao

Rybę myjemy, rozmrażamy jeśli zakupiliśmy mrożone filety. Dzielimy na niezbyt cienkie podłużne paski. Zalewamy sosem teriyaki i posypujemy ...

Naleśniki z papają TaoTao

Migdały prażymy na złoty kolor na suchej patelni. Dżem wkładamy do rondla, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, papaję (zostawiając nieco ...

Krewetki w jajecznej tempurze teriyaki TaoTao

Krewetki oczyszczamy. Jeśli mamy mrożone, rozmrażamy. Zalewamy dwoma łyżkami sosu teriyaki, sokiem z cytryny, dodajemy pieprz. Przygotowujemy ...

Dahl z mleczkiem kokosowym TaoTao

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy posiekane wcześniej warzywa oraz przyprawy. Dusimy chwilę, aż cebula zmięknie. ...

Wołowina z papryką w ostrym sosie TaoTao

Oczyszczone mięso kroimy w niedługie paski. Papryki oraz marchewkę w cieniutkie słupki, a dymkę pod kątem w krążki. Rozgrzewamy olej na ...