FB
czy wiesz, że
kuchnia chińska jest jedną z najbogatszych i najbardziej urozmaiconych na świecie: doliczono się w niej ponad 16 000 różnych potraw
Wybierz rodzaj dania:
Dania główne
Przystawki
Przekąski
Sałatki
Marynaty
Desery
Wybierz główne składniki:
Drób
Wieprzowina
Wołowina
Ryby
Owoce morza
Bezmięsne
Makaron
Ryż
Warzywa
Grzyby
Owoce
Sosy
Wybierz produkt TaoTao:
zhutao
Klubowicz zhutao ( 366 ) proponuje:
Dowiedz się więcej o klubowiczu zhutao
Dahl z mleczkiem kokosowym TaoTao
Dahl z mleczkiem kokosowym TaoTao
Składniki:

1 puszka Mleczka kokosowego TaoTao
1 ½ szklanki żółtej soczewicy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka garam masali
1 cebula
1 pomidor
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
4 cm korzenia imbiru
1 łyżka oleju kokosowego
Cebulę kroimy w kostkę, imbir, chili i czosnek drobno siekamy.

Informacje:
Dodany przez: zhutao
Data dodania: 2015-10-30
Kuchnia: tajska
Smak: łagodny
Czas przygotowania: 15-30 min.
Ilość porcji: 2
Rodzaj dania: Dania główne Rodzaj składników: Bezmięsne, Warzywa
Sposób przyrządzenia:

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy posiekane wcześniej warzywa oraz przyprawy. Dusimy chwilę, aż cebula zmięknie. Dodajemy soczewicę, pomidory i mleczko kokosowe. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem. Gdyby potrawa była zbyt gęsta, dodajemy nieco wody.

Gotujemy około 20 minut, aż soczewica zmięknie. Podajemy z kuskusem lub pieczywem.

 

www.facebook.com/TaoTaoHarmoniaSmakow/photos/pb.149651965104881.-2207520000.1446190910./902595703143833/

 Przepis autorski Natalii Nowak-Bratek

Komentarze (0)
WYSZUKAJ

Zapiekanki

Bagietkę kroimy wzdłuż, a następnie na trzy części (mam powstać ich 6). Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a ...

Spaghetti ze szpinakiem

Spaghetti gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski, czosnek w plasterki, a z awokado ...

Sos do sushi

Do rondelka wlewamy sos sojowy, dodajemy cukier i podgrzewamy na dużym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok i skórkę z limonki oraz ...

Smażony bób

Bób gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Po tym czasie odcedzamy i obieramy z łupin. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Boczek kroimy w ...

Sałatka z prażynkami krewetkowymi

Rozgrzewamy olej i smażymy na nim prażynki krewetkowe. Doprawiamy. Łososia i omułki również doprawiamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ...