FB
czy wiesz, że
papryka chili używana była już w 7500r. p.n.e a odkrycia archeologiczne dowodzą, że pierwsze plantacje papryki zostały założeone w Ekwadorze w 6000r. p.n.e.
Wybierz rodzaj dania:
Dania główne
Przystawki
Przekąski
Sałatki
Marynaty
Desery
Wybierz główne składniki:
Drób
Wieprzowina
Wołowina
Ryby
Owoce morza
Bezmięsne
Makaron
Ryż
Warzywa
Grzyby
Owoce
Sosy
Wybierz produkt TaoTao:
bsmalec
Klubowicz bsmalec ( 12 ) proponuje:
Dowiedz się więcej o klubowiczu bsmalec
Chiński smażony ryż - przepis podstawowy
Chiński smażony ryż - przepis podstawowy
Składniki:
3 łyżki
>
1 łyżka
>
350 - 400 g ugotowanego na sypko ryżu; imbir - wielkości kciuka, obrany i posiekany; 2 papryczki chilli - bez pestek, pokrojone w paseczki; 3-4 dymki pokrojone w ukośne plasterki; 2 ząbki czosnku drobno pokrojone; 2-3 spore jajka; 80 ml oleju
Informacje:
Dodany przez: bsmalec
Data dodania: 2008-01-31
Kuchnia: chińska
Smak: pikantny
Czas przygotowania: do 15 min.
Ilość porcji: 3
Rodzaj dania: Dania główne Rodzaj składników: Ryż
Sposób przyrządzenia:
W woku - bardzo rozgrzanym - rozgrzewamy olej - ma się niemal palić.. Wrzucamy imbir, czosnek, chilli i dymkę i szybko mieszając podsmażamy 30 sekund, aż się zeszklą. Dodajemy ryż i ciągle mieszając podgrzewamy (trzeba ciągle mieszać, żeby sie nie przypalił ). 2-3 jajka roztrzepujemy z dodatkiem sosu sojowego i ostrygowego oraz oleju sezamowego i polewamy ryż i ciągle mieszamy. Jeśli na początku porobią się grudy nie wolno się załamywać tylko mieszać. Na koniec dodać kiełki. Gotowy ryż posypać świeżą dymką.
Właśnie, a gdzie tu kiełki się podziały???? Hmmm....emot Może by tak uzupełnić przepis, co??? emot
Dodany przez: zoyka21
2008-02-10, 09:17
A gdzie tu kiełki występują? Hmmm....
Dodany przez: Agmakosa
2008-02-05, 10:12
WYSZUKAJ

Wrap z Orzeszkami ziemnymi z polewie wasabi TaoTao

 Grzyby mun namaczamy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsączamy i studzimy. Sos pomidorowy mieszamy z przeciśniętym przez ...

Falafel TaoTao

 Ciecierzycę zalewamy sporą ilością wody i odstawiamy na noc. Odcedzamy i przepuszczamy ciecierzycę przez maszynkę do mięsa, lub ...

Hummus TaoTao

 Ciecierzycę zalewamy sporą ilością wody z sodą i odstawiamy na noc. Odcedzamy, płuczemy i gotujemy przez około 40 minut. Znów ...

Samosy TaoTao

 Przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. ...

Gołąbki w burakach liściowych TaoTao

 Liście myjemy, odcinamy łodyżki i blanszujemy przez parę sekund w dużym garnku z wrzątkiem. Na niewielkiej ilości tłuszczu ...