FB
czy wiesz, że
pierwsze receptury sosu sojowego przygotowali chińscy mnisi już 3000 lat temu. Sos sojowy miał wzbogacić smak ich monotonnej, ryżowej diety.
Wybierz rodzaj dania:
Dania główne
Przystawki
Przekąski
Sałatki
Marynaty
Desery
Wybierz główne składniki:
Drób
Wieprzowina
Wołowina
Ryby
Owoce morza
Bezmięsne
Makaron
Ryż
Warzywa
Grzyby
Owoce
Sosy
Wybierz produkt TaoTao:
bsmalec
Klubowicz bsmalec ( 12 ) proponuje:
Dowiedz się więcej o klubowiczu bsmalec
Chiński smażony ryż - przepis podstawowy
Chiński smażony ryż - przepis podstawowy
Składniki:
3 łyżki
>
1 łyżka
>
350 - 400 g ugotowanego na sypko ryżu; imbir - wielkości kciuka, obrany i posiekany; 2 papryczki chilli - bez pestek, pokrojone w paseczki; 3-4 dymki pokrojone w ukośne plasterki; 2 ząbki czosnku drobno pokrojone; 2-3 spore jajka; 80 ml oleju
Informacje:
Dodany przez: bsmalec
Data dodania: 2008-01-31
Kuchnia: chińska
Smak: pikantny
Czas przygotowania: do 15 min.
Ilość porcji: 3
Rodzaj dania: Dania główne Rodzaj składników: Ryż
Sposób przyrządzenia:
W woku - bardzo rozgrzanym - rozgrzewamy olej - ma się niemal palić.. Wrzucamy imbir, czosnek, chilli i dymkę i szybko mieszając podsmażamy 30 sekund, aż się zeszklą. Dodajemy ryż i ciągle mieszając podgrzewamy (trzeba ciągle mieszać, żeby sie nie przypalił ). 2-3 jajka roztrzepujemy z dodatkiem sosu sojowego i ostrygowego oraz oleju sezamowego i polewamy ryż i ciągle mieszamy. Jeśli na początku porobią się grudy nie wolno się załamywać tylko mieszać. Na koniec dodać kiełki. Gotowy ryż posypać świeżą dymką.
Właśnie, a gdzie tu kiełki się podziały???? Hmmm....emot Może by tak uzupełnić przepis, co??? emot
Dodany przez: zoyka21
2008-02-10, 09:17
A gdzie tu kiełki występują? Hmmm....
Dodany przez: Agmakosa
2008-02-05, 10:12
WYSZUKAJ

Kuskus z pieczarkami i cukinią z sosem sojowo- grzybowym TaoTao

Kuskus zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie spulchniamy nieco widelcem. Rozgrzewamy na patelni ...

Rozgrzewająca zupa fasolowa z Czarem Chili Czosnkowym TaoTao

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę i drobno pokrojony czosnek oraz chili. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę. ...

Ekspresowy stir fry z Makaronem chow mein TaoTao

Makaron chow mein TaoTao wkładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie makaron odcedzamy. ...

Faszerowana cukinia z bazylią i chili TaoTao

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, drobno ...

Spring rolls z łososiem z sosem do sajgonek TaoTao

Rozdrabniamy łososia. Paprykę i obrane ogórki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie słupki. Szczypiorek docinamy na długość ...