FB
czy wiesz, że
powierzchnia Chin wynosi 9 596 960 km² a liczba ludności kształtuje się na poziomie 1,3 mld.  
Wybierz rodzaj dania:
Dania główne
Przystawki
Przekąski
Sałatki
Marynaty
Desery
Wybierz główne składniki:
Drób
Wieprzowina
Wołowina
Ryby
Owoce morza
Bezmięsne
Makaron
Ryż
Warzywa
Grzyby
Owoce
Sosy
Wybierz produkt TaoTao:
bsmalec
Klubowicz bsmalec ( 12 ) proponuje:
Dowiedz się więcej o klubowiczu bsmalec
Chiński smażony ryż - przepis podstawowy
Chiński smażony ryż - przepis podstawowy
Składniki:
3 łyżki
>
1 łyżka
>
350 - 400 g ugotowanego na sypko ryżu; imbir - wielkości kciuka, obrany i posiekany; 2 papryczki chilli - bez pestek, pokrojone w paseczki; 3-4 dymki pokrojone w ukośne plasterki; 2 ząbki czosnku drobno pokrojone; 2-3 spore jajka; 80 ml oleju
Informacje:
Dodany przez: bsmalec
Data dodania: 2008-01-31
Kuchnia: chińska
Smak: pikantny
Czas przygotowania: do 15 min.
Ilość porcji: 3
Rodzaj dania: Dania główne Rodzaj składników: Ryż
Sposób przyrządzenia:
W woku - bardzo rozgrzanym - rozgrzewamy olej - ma się niemal palić.. Wrzucamy imbir, czosnek, chilli i dymkę i szybko mieszając podsmażamy 30 sekund, aż się zeszklą. Dodajemy ryż i ciągle mieszając podgrzewamy (trzeba ciągle mieszać, żeby sie nie przypalił ). 2-3 jajka roztrzepujemy z dodatkiem sosu sojowego i ostrygowego oraz oleju sezamowego i polewamy ryż i ciągle mieszamy. Jeśli na początku porobią się grudy nie wolno się załamywać tylko mieszać. Na koniec dodać kiełki. Gotowy ryż posypać świeżą dymką.
Właśnie, a gdzie tu kiełki się podziały???? Hmmm....emot Może by tak uzupełnić przepis, co??? emot
Dodany przez: zoyka21
2008-02-10, 09:17
A gdzie tu kiełki występują? Hmmm....
Dodany przez: Agmakosa
2008-02-05, 10:12
WYSZUKAJ

Karnawałowa przekąska ze Słodko-pikantnym sosem chili TaoTao

Pieczywo, pasztet i ser camembert kroimy na niewielkie kawałki. Robimy dwa rodzaje mini-kanapek: z pasztetem i morelami oraz z serem pleśniowym i ...

Roladki z bakłażana z sosem czosnkowym chili TaoTao

Kroimy bakłażana wzdłuż na dość cienkie plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut, by sól wyciągnęła z niego gorycz, następnie ...

Smażona wieprzowina z sosem sojowym TaoTao i Makaronem chow mein TaoTao

Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Odcedzamy. Rozgrzewamy nieco oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, ...

Pikantny makaron chow mein TaoTao z kiełbasą z sosem chili czosnkowym TaoTao

Makaron wkładamy do wysokiego naczynia i zalewamy gorąca wodą. Po 5 minutach odcedzamy Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w ...

Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Filety solimy i pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy olej, na który wrzucamy liście laurowe oraz kawałek ...