Składniki
- ½ kapusty pekińskiej
- 1 biała rzepa
- 2 marchewki
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżka soli
- 6 ząbków czosnku
- 6 cm korzenia imbiru
- 2 papryczki chili
- 4 łyżki sosu sojowego TaoTao
- 4 łyżki sosu słodko-pikantnego TaoTao
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Kapustę kroimy w drobną kostkę. Zalewamy wodą z solą i przykrywamy czymś ciężkim.
-
Krok 2.
Marchew i rzepę kroimy w cienkie słupki.
-
Krok 3.
Mąkę ryżową mieszamy z niewielką ilością wody, podgrzewamy, aż wytworzy się swego rodzaju „kisiel”. Kiedy nieco ostygnie dodajemy do niego starty czosnek, imbir, sól, drobno pokrojone chili, sos sojowy oraz sos chili. Dokładnie mieszamy.
-
Krok 4.
Odsączoną kapustę, marchew i rzepę wkładamy do miski i dodajemy pastę ryżową. Najlepiej posiłkując się rękawiczkami, dokładnie wmasowujemy pastę w warzywa.
-
Krok 5.
Warzywa przekładamy do słoików. Zostawiamy na dwa dni w ciepłym pomieszczeniu, następnie przechowujemy w lodówce.