Czerwone papryczki chili TaoTao są świetnym dodatkiem do gotowanych i smażonych dań mięsnych, różnego rodzaju sosów, zup i sałatek. Przez wielbicieli ostrych potraw cenione są za swoją wyjątkową pikantność.
Papryczki chili TaoTao mają także wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Zapobiegają zapaleniom oskrzeli i przeziębieniom, stanowią bogate źródło witamin A, C i E, a także kwasu foliowego, pektyn i potasu. Papryczki chili nie zawierają cholesterolu i są niskokaloryczne. Mają też dobroczynny wpływ na układ krwionośny człowieka, dzięki zawartej w nasionkach i włóknach kapsaicynie (enzymowi ostrości). Jest to cenny alkaloid, który zapobiega mutacjom komórek, mogącym prowadzić do rozwoju raka, chroniąc także przed udarem mózgu i zawałem. Co ciekawe, spożywanie potraw z dodatkiem papryczki chili poprawia samopoczucie. Kapsaicyna pobudza bowiem zakończenia nerwowe znajdujące się w jamie ustnej, co aktywuje mózg do produkcji endorfin. Chili przyspiesza również metabolizm i może przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii, co jest cenną informacją dla osób dbających o linię.
Osobom nie przyzwyczajonym do ostrych potraw radzimy jednak dozować chili oszczędnie, ze względu na dużą ostrość naszych papryczek.
Papryka chili nie jest wskazana dla osób chorujących na hemoroidy i wrzody żołądka. A w większych ilościach może powodować uszkodzenia wątroby.