Składniki
- Sos sojowy
- * 1,2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny
- * 25-30 dag boczku wędzonego
- * 1/3 szklanki płatków owsianych
- * 1/4 szklanki wody
- * 3 łyżki sosu sojowego
- * 1/2 łyżki octu balsamicznego
- * 2 cebule
- * 2 ząbki czosnku
- * 4 jajka
- * 3/4 szklanki bułki tartej
- * 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
- * 1 łyżka papryki słodkiej czerwonej w proszku
- * 1 płaska łyżka czosnku granulowanego
- * 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- * 1 płaska łyżka soli
- * 1/2 łyżeczka świeżo utartej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Cebule i czosnek posiekać ,wsypać do miseczki z płatkami owsianymi,zalać 1/4 szklanki wody, dodać sos sojowy i ocet balsamiczny, wymieszać i odstawić na kilka minut, co jakiś czas zamieszać.
-
Krok 2.
Mięsa mielone połączyc z jajkami, masą cebulową, dodać wszystkie przyprawy i bułkę tartą.
-
Krok 3.
Masę dobrze wymieszać (jeśli mięso jest maziste dosypać trochę więcej bułki tartej-ale nie za dużo, by pieczeń nie była sucha).
-
Krok 4.
Formę keksówkę wysmarować margaryną lub smalcem, posypać bułką tartą i wyłożyć masę mięsną.
-
Krok 5.
Boczek wędzony pokroić w cienkie plasterki i pionowo powciskać w pieczeń, wyrównać wierzch.
-
Krok 6.
Piec ok.50 minut w temperaturze 180 stopni (opiekacz górny i dolny).
-
Krok 7.
Można upiec dzień wcześniej i odgrzać,lepiej się wtedy kroi.