> 1h
4 osób

Aromatyczna pieczeń

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: europejska

Smak: łagodny

Składniki

  • Sos sojowy
  • * 1,2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny
  • * 25-30 dag boczku wędzonego
  • * 1/3 szklanki płatków owsianych
  • * 1/4 szklanki wody
  • * 3 łyżki sosu sojowego
  • * 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • * 2 cebule
  • * 2 ząbki czosnku
  • * 4 jajka
  • * 3/4 szklanki bułki tartej
  • * 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
  • * 1 łyżka papryki słodkiej czerwonej w proszku
  • * 1 płaska łyżka czosnku granulowanego
  • * 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • * 1 płaska łyżka soli
  • * 1/2 łyżeczka świeżo utartej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Cebule i czosnek posiekać ,wsypać do miseczki z płatkami owsianymi,zalać 1/4 szklanki wody, dodać sos sojowy i ocet balsamiczny, wymieszać i odstawić na kilka minut, co jakiś czas zamieszać.

  • Krok 2.

    Mięsa mielone połączyc z jajkami, masą cebulową, dodać wszystkie przyprawy i bułkę tartą.

  • Krok 3.

    Masę dobrze wymieszać (jeśli mięso jest maziste dosypać trochę więcej bułki tartej-ale nie za dużo, by pieczeń nie była sucha).

  • Krok 4.

    Formę keksówkę wysmarować margaryną lub smalcem, posypać bułką tartą i wyłożyć masę mięsną.

  • Krok 5.

    Boczek wędzony pokroić w cienkie plasterki i pionowo powciskać w pieczeń, wyrównać wierzch.

  • Krok 6.

    Piec ok.50 minut w temperaturze 180 stopni (opiekacz górny i dolny).

  • Krok 7.

    Można upiec dzień wcześniej i odgrzać,lepiej się wtedy kroi.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności