Składniki
- Grzyby MUN 25g
- Sos sojowo-grzybowy 2 łyżki
- 1,5 - 2 l bulionu warzywnego
- zakwas żurkowy
- laska białej kiełbasy
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 4 duże ziemniaki
- 1 marchewka
- 10 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 150 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki startego chrzanu
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- czarny pieprz
- suszony majeranek
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Do gorącego bulionu wrzucić namoczone uprzednio i pokrojone Grzyby mun TaoTao, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w plastry pieczarki oraz pokrojoną w krążki marchewkę.
-
Krok 2.
Gotować do miękkości warzyw.
-
Krok 3.
Dolać zakwas żurkowy i śmietanę połączoną z chrzanem, dobrze wymieszać i zagotować.
-
Krok 4.
Dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki.
-
Krok 5.
Podawać z podsmażonymi krążkami kiełbasy i podzielonym na ćwiartki jajkiem na twardo.