Składniki
- Sos sojowy 3 łyżki
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Pokrój cebulę w kostkę, następnie rozgrzej na patelni olej i smaż ją, aż się zeszkli. Przez praskę przeciśnij czosnek, dodaj go do cebuli i trzymaj na patelni jeszcze kilkanaście sekund. Następnie zetrzyj marchewkę i cukinię, wrzuć na patelnię i smaż kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dodaj posiekane pieczarki, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś kilka minut. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 2.
W dużej misce wymieszaj szklankę mąki i szklankę nasion słonecznika. Dodaj smażone warzywa, odciskając z nich nadmiar wody. Wlej 3 łyżki sosu sojowego Tao Tao, dopraw pieprzem i wędzoną papryką, dokładnie wymieszaj.
-
Krok 3.
Podziel masę na 9 części, jeśli się lepie włóż ją na kilka minut do zamrażalnika lub zwilżaj dłonie zimną wodą. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. W połowie pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę. W trakcie pieczenia przygotuj sos musztardowo-miodowy do burgerów, tj. wymieszaj w miseczce 3 łyżki oleju, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę musztardy Dijon i pieprz.
-
Krok 4.
Złóż burgery, przełóż każdy kotlet na bułkę, polej sosem, dołóż warzywa i zamknij górną częścią pieczywa.