> 1h
4 osób

Ceviche z łososia

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: fusion

Smak: łagodny

Składniki

  • 250 g łososia (filet)
  • sok z dwóch limonek
  • 2 kolorowe papryczki chili
  • 2 szalotki
  • 1 pęczka kolendry
  • 4 łyżki sosu chili z limonką i kolendrą TaoTao
  • 2 łyżki sosu sojowego TaoTao
  • 2 łyżki oleju sezamowego TaoTao
  • 1 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Z limonek ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Wkładamy do dużej miski, a następnie dodajemy drobno pokrojone szalotki, papryczki, poszatkowaną kolendrę, sos sojowy, olej sezamowy, sos chili z limonką i kolendrą oraz cukier. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Do tak sporządzonej marynaty dodajemy pokrojony w niewielką kostkę filet z łososia. Każdy kawałek mięsa pokrywamy marynatą i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Przed podaniem należy pozwolić rybie nabrać temperatury pokojowej, co pozwoli w pełni docenić jej walory.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności