Składniki
- 250 g łososia (filet)
- sok z dwóch limonek
- 2 kolorowe papryczki chili
- 2 szalotki
- 1 pęczka kolendry
- 4 łyżki sosu chili z limonką i kolendrą TaoTao
- 2 łyżki sosu sojowego TaoTao
- 2 łyżki oleju sezamowego TaoTao
- 1 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Z limonek ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Wkładamy do dużej miski, a następnie dodajemy drobno pokrojone szalotki, papryczki, poszatkowaną kolendrę, sos sojowy, olej sezamowy, sos chili z limonką i kolendrą oraz cukier. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Do tak sporządzonej marynaty dodajemy pokrojony w niewielką kostkę filet z łososia. Każdy kawałek mięsa pokrywamy marynatą i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Przed podaniem należy pozwolić rybie nabrać temperatury pokojowej, co pozwoli w pełni docenić jej walory.