< 1h
4 osób

Chleb wieloziarnisty z parmezanem TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przekąski

Kuchnia: europejska

Smak: łagodny

Składniki

  • Sos sojowy 15 ml
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 opakowania świeżych drożdży 

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżki mąki + do formy
  • 4 jajka
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao

  • 400 g otrąb owsianych zwykłych

  • 100 g drobno startego parmezanu

  • 1/2 szklanki siemienia lnianego

  • 50 g suszonej żurawiny

  • 50 g orzechów laskowych

  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika 

  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Mleko podgrzać do takiej temperatury, aby przez 10 sekund dało się trzymać w nim palec.

  • Krok 2.

    Dodać pokruszone drożdże, cukier, 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Krok 3.

    Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek.

  • Krok 4.

    Białka ubić na sztywną pianę, żółtka wymieszać z 3 łyżkami sosu sojowego.

  • Krok 5.

    Wymieszać otręby, parmezan, siemię, żurawiny, orzechy i ziarna słonecznika, dodać żółtka, drożdżowy rozczyn oraz ubite białka, olej, wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, przełożyć do lekko natłuszczonej i oprószonej mąką formy, piec ok. 40 minut w temp. 180C.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności