Składniki
- Sos sojowy 15 ml
- 1 szklanka mleka
- 1/2 opakowania świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki + do formy
- 4 jajka
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao
- 400 g otrąb owsianych zwykłych
- 100 g drobno startego parmezanu
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g orzechów laskowych
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Mleko podgrzać do takiej temperatury, aby przez 10 sekund dało się trzymać w nim palec.
-
Krok 2.
Dodać pokruszone drożdże, cukier, 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-
Krok 3.
Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek.
-
Krok 4.
Białka ubić na sztywną pianę, żółtka wymieszać z 3 łyżkami sosu sojowego.
-
Krok 5.
Wymieszać otręby, parmezan, siemię, żurawiny, orzechy i ziarna słonecznika, dodać żółtka, drożdżowy rozczyn oraz ubite białka, olej, wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, przełożyć do lekko natłuszczonej i oprószonej mąką formy, piec ok. 40 minut w temp. 180C.