30 min
2 osób

Chłodnik z zielonych pomidorów z malinowym akcentem

Autor: Sonko

Rodzaj dania: Zupy

Kuchnia: europejska

Smak: ostro-kwaśny

Składniki

  • Sos rybny 1 łyżeczka
  • Czosnkowy sos chili 1 łyżeczka
  • zielone pomidory 250 g
  • liście botwinki 7 sztuk
  • maliny 10 sztuk
  • woda 150 ml
  • kwaśna śmietana 100 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny 1/2 łyżeczki
  • czosnek 1 ząbek
  • ostra papryka w proszku 1/2 łyżeczki
  • maliny 5-7 sztuk
  • listki mięty 5-7 sztuk

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Pomidory umyć, wyciąć szypułki, pokroić na mniejsze części.

  • Krok 2.

    Botwinkę umyć, pokroić na mniejsze kawałki.

  • Krok 3.

  • Krok 4.

    Do garnka przełożyć pomidory, botwinkę, maliny. Dosypać cukier i zalać wodą.

  • Krok 5.

    Gotować na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną.

  • Krok 6.

    Przestudzić. Zmiksować na gładką masę.

  • Krok 7.

    Dolać śmietankę oraz przyprawy sól, pieprz, słodką paprykę oraz sos rybny TAO TAO oraz sos czosnkowy chili TAO TAO. Wymieszać, odstawić na kilka godzin, by smaki się przegryzły.

  • Krok 8.

    Na patyk od szaszłyka nabić na przemiennie malinę i listek mięty.

  • Krok 9.

  • Krok 10.

    Zupę podawać mocno schłodzoną z malinowym szaszłykiem.

  • Krok 11.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności