Składniki
- Sos rybny 1 łyżeczka
- Czosnkowy sos chili 1 łyżeczka
- zielone pomidory 250 g
- liście botwinki 7 sztuk
- maliny 10 sztuk
- woda 150 ml
- kwaśna śmietana 100 ml
- cukier 1 łyżeczka
- sól 1/2 łyżeczki
- pieprz czarny 1/2 łyżeczki
- czosnek 1 ząbek
- ostra papryka w proszku 1/2 łyżeczki
- maliny 5-7 sztuk
- listki mięty 5-7 sztuk
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Pomidory umyć, wyciąć szypułki, pokroić na mniejsze części.
-
Krok 2.
Botwinkę umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
-
Krok 3.
-
Krok 4.
Do garnka przełożyć pomidory, botwinkę, maliny. Dosypać cukier i zalać wodą.
-
Krok 5.
Gotować na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną.
-
Krok 6.
Przestudzić. Zmiksować na gładką masę.
-
Krok 7.
Dolać śmietankę oraz przyprawy sól, pieprz, słodką paprykę oraz sos rybny TAO TAO oraz sos czosnkowy chili TAO TAO. Wymieszać, odstawić na kilka godzin, by smaki się przegryzły.
-
Krok 8.
Na patyk od szaszłyka nabić na przemiennie malinę i listek mięty.
-
Krok 9.
-
Krok 10.
Zupę podawać mocno schłodzoną z malinowym szaszłykiem.
-
Krok 11.