30 min
4 osób

Ciastka orzechowe z papieru ryżowego TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Desery

Kuchnia: fusion

Smak: słodki

Składniki

  • Papier ryżowy 1 opakowanie
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 2-3 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • olej do smażenia
  • posiekane pistacje do posypania

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Orzechy drobno siekamy.

  • Krok 2.

    Masło rozpuszczamy z miodem i cukrem, a następnie zalewamy nim orzechy i dokładnie mieszamy.

  • Krok 3.

    Masę studzimy.

  • Krok 4.

    Każdy arkusz papieru ryżowego namaczamy na parę sekund w ciepłej wodzie.

  • Krok 5.

    Arkusz rozkładamy na desce, a górnej jego części umieszczamy łyżkę nadzienia orzechowego.

  • Krok 6.

    Szczelnie zawijamy, jak rokiety lub małe sajgonki.

  • Krok 7.

    Rozgrzewamy sporą ilość oleju i smażymy ciastka po kilkanaście sekund z każdej strony (można również piec je w piekarniku, aż nabiorą złotego koloru).

  • Krok 8.

    Gotowe posypujemy posiekanymi pistacjami.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności