Składniki
- Papier ryżowy 1 opakowanie
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 2-3 łyżki masła
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- olej do smażenia
- posiekane pistacje do posypania
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Orzechy drobno siekamy.
-
Krok 2.
Masło rozpuszczamy z miodem i cukrem, a następnie zalewamy nim orzechy i dokładnie mieszamy.
-
Krok 3.
Masę studzimy.
-
Krok 4.
Każdy arkusz papieru ryżowego namaczamy na parę sekund w ciepłej wodzie.
-
Krok 5.
Arkusz rozkładamy na desce, a górnej jego części umieszczamy łyżkę nadzienia orzechowego.
-
Krok 6.
Szczelnie zawijamy, jak rokiety lub małe sajgonki.
-
Krok 7.
Rozgrzewamy sporą ilość oleju i smażymy ciastka po kilkanaście sekund z każdej strony (można również piec je w piekarniku, aż nabiorą złotego koloru).
-
Krok 8.
Gotowe posypujemy posiekanymi pistacjami.