< 1h
5 osób

Cukinia w miodzie

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: fusion

Smak: słodki

Składniki

  • Sos sojowy 1 łyżka
  • Słodko-pikantny sos chili jako dip
  • 600g cukinii
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 naturalnego jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Marynata &ndash; do naczynia dodajemy miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz sos sojowy i zioła prowansalskie.

  • Krok 2.

    Cukinię myjemy, kroimy w podłużne plastry grubości około 1/2 cm.

  • Krok 3.

    Solimy z obu stron i zanurzamy w marynacie.

  • Krok 4.

    Odstawiamy na 1/2 godziny, a następnie pieczemy na grillu z obu stron ok. 2 &ndash; 3 minuty.

  • Krok 5.

    Do jogurtu dodajemy rozgnieciony czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 6.

    Cukinię serwujemy z jogurtem oraz słodko-pikantnym sosem chili TaoTao.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności