Składniki
- Sos sojowy 1 łyżka
- Słodko-pikantny sos chili jako dip
- 600g cukinii
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/4 naturalnego jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Marynata – do naczynia dodajemy miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz sos sojowy i zioła prowansalskie.
-
Krok 2.
Cukinię myjemy, kroimy w podłużne plastry grubości około 1/2 cm.
-
Krok 3.
Solimy z obu stron i zanurzamy w marynacie.
-
Krok 4.
Odstawiamy na 1/2 godziny, a następnie pieczemy na grillu z obu stron ok. 2 – 3 minuty.
-
Krok 5.
Do jogurtu dodajemy rozgnieciony czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
-
Krok 6.
Cukinię serwujemy z jogurtem oraz słodko-pikantnym sosem chili TaoTao.