15 min
1 osób

Curry z kalafiorem i Mleczkiem kokosowym TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: ostro-kwaśny

Składniki

  • Mleczko kokosowe 3/4 puszki
  • 1 kalafior
  • 1 bakłażan
  • 200 g groszku cukrowego
  • 1 główka młodego czosnku
  • 1 cebula
  • 3/4 puszki Mleczka kokosowego TaoTao
  • 1 łyżka przyprawy curry w proszku
  • świeże listki oregano
  • sok i skórka z połowy limonki
  • 1 papryczka jalapeno (lub inna ostra)
  • sól
  • czarny pieprz
  • mielona słodka papryka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    W wysokiej patelni rozgrzać olej.

  • Krok 2.

    Wrzucić poszatkowaną cebulę, poszatkowany czosnek, drobno pokrojoną paprykę oraz curry z resztą przypraw.

  • Krok 3.

    Podsmażyć, aż cebula się zrumieni i będzie czuć zapach przypraw.

  • Krok 4.

    Bakłażana pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na 15 minut.

  • Krok 5.

    Po tym czasie opłukać i osuszyć plastry - zabieg ten pozwoli pozbyć się bakłażanowej goryczki.

  • Krok 6.

    Plastry bakłażana pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnię.

  • Krok 7.

    Kalafiora porozdzielać na różyczki, a groszek cukrowy obrać (jeśli łupiny są miękkie, można nie łuskać, tylko pokroić całe strączki ukośnie) i dołożyć do warzyw, skropić sokiem z limonki, dodać skórkę i chwilę wszystko poddusić pod przykryciem.

  • Krok 8.

    Gdy warzywa nieco zmiękną, dolać Mleczko kokosowe TaoTao i gotować do uzyskania pożądanej konsystencji.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności