Składniki
- Mleczko kokosowe 3/4 puszki
- 1 kalafior
- 1 bakłażan
- 200 g groszku cukrowego
- 1 główka młodego czosnku
- 1 cebula
- 3/4 puszki Mleczka kokosowego TaoTao
- 1 łyżka przyprawy curry w proszku
- świeże listki oregano
- sok i skórka z połowy limonki
- 1 papryczka jalapeno (lub inna ostra)
- sól
- czarny pieprz
- mielona słodka papryka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
W wysokiej patelni rozgrzać olej.
-
Krok 2.
Wrzucić poszatkowaną cebulę, poszatkowany czosnek, drobno pokrojoną paprykę oraz curry z resztą przypraw.
-
Krok 3.
Podsmażyć, aż cebula się zrumieni i będzie czuć zapach przypraw.
-
Krok 4.
Bakłażana pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na 15 minut.
-
Krok 5.
Po tym czasie opłukać i osuszyć plastry - zabieg ten pozwoli pozbyć się bakłażanowej goryczki.
-
Krok 6.
Plastry bakłażana pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnię.
-
Krok 7.
Kalafiora porozdzielać na różyczki, a groszek cukrowy obrać (jeśli łupiny są miękkie, można nie łuskać, tylko pokroić całe strączki ukośnie) i dołożyć do warzyw, skropić sokiem z limonki, dodać skórkę i chwilę wszystko poddusić pod przykryciem.
-
Krok 8.
Gdy warzywa nieco zmiękną, dolać Mleczko kokosowe TaoTao i gotować do uzyskania pożądanej konsystencji.