> 1h
4 osób

Ćwikła z sosem sojowym

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: fusion

Smak: pikantny

Składniki

  • Ocet ryżowy 3 łyżki
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • 0,5 kg buraków
  • 2 łyżki chrzanu świeżo utartego lub ze słoika
  • 0,5 łyżki kminku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Buraki należy dokładnie umyć.

  • Krok 2.

    Wkładamy je do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem.

  • Krok 3.

    Gotujemy przez 30-40 min aż zmiękną.

  • Krok 4.

    Po ostygnięciu buraki obieramy.

  • Krok 5.

    Wg własnego upodobania możemy je pokroić w plasterki lub utrzeć na tarce.

  • Krok 6.

    Do buraczków dodajemy chrzan, kminek, sos sojowy oraz sok z cytryny.

  • Krok 7.

    Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy wg uznania octem ryżowym, pieprzem i cukrem.

  • Krok 8.

    Powstałą ćwikłę należy przełożyć do słoika.

  • Krok 9.

    Dokładnie zakręcony słoik odstawiamy na parę dni w chłodne miejsce.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności