Składniki
- Ocet ryżowy 3 łyżki
- Sos sojowy 2 łyżki
- 0,5 kg buraków
- 2 łyżki chrzanu świeżo utartego lub ze słoika
- 0,5 łyżki kminku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pieprz
- cukier
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Buraki należy dokładnie umyć.
-
Krok 2.
Wkładamy je do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem.
-
Krok 3.
Gotujemy przez 30-40 min aż zmiękną.
-
Krok 4.
Po ostygnięciu buraki obieramy.
-
Krok 5.
Wg własnego upodobania możemy je pokroić w plasterki lub utrzeć na tarce.
-
Krok 6.
Do buraczków dodajemy chrzan, kminek, sos sojowy oraz sok z cytryny.
-
Krok 7.
Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy wg uznania octem ryżowym, pieprzem i cukrem.
-
Krok 8.
Powstałą ćwikłę należy przełożyć do słoika.
-
Krok 9.
Dokładnie zakręcony słoik odstawiamy na parę dni w chłodne miejsce.