< 1h
4 osób

Dim sumy z krewetkami i kaszą jaglaną

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: łagodny

Składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kokosowej
  • ciepła woda
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 100 g krewetek
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 pęczek dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki Sosu rybnego TaoTao

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Obie mąki przesiewamy na stolnicę. Robimy wgłębienie, w które wlewamy olej i ciepłą wodę. Łączymy składniki i zagniatamy sprężyste ciasto. Odkładamy pod przykryciem.

  • Krok 2.

    Krewetki obieramy i kroimy drobno. Na niewielką ilość rozgrzanego oleju kokosowego wrzucamy posiekany czosnek i białą część dymki, przyprawę curry i sos rybny. Podsmażamy. Dodajemy krewetki i smażymy 2 minuty. Dorzucamy resztę dymki i kaszę jaglaną. Dokładnie mieszamy i odkładamy do ostygnięcia.

  • Krok 3.

    Ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy w niego koła. Na środek każdego koła nakładamy łyżkę farszu a następnie formujemy sakiewki.

  • Krok 4.

    Gotujemy na parze około 6 minut, aż ciasto będzie miękkie.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności