Składniki
- Sos sojowy 80 ml
- Słodki sos chili 30 ml
- 1 kg miesa mielonego z łopatki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 płaskiej łyzeczki pieprzu mielonego
- 3 cebule
- 1 łyzka masła
- 2 łyzki oleju rzepakowego
- 3 łyzki cukru
- 2 łyzki musztardy
- 1 łyzka majonezu
- 1/2 peczku szczypiorku lub dymki drobno posiekanej
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Składniki na burgery dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min. Formujemy kulki, układamy je na pergaminie i przykrywamy kolejna warstwa papieru.
-
Krok 2.
Delikatnie przyciskając, rozpłaszczamy poszczególne kulki, tworzac płaskie kotlety.
-
Krok 3.
Gotowe burgery smażymy bez tłuszczu po 3 min z każdej strony.
-
Krok 4.
Cebule kroimy w piórka i przekładamy na suchą rozgrzaną patelnie.
-
Krok 5.
Przypalamy ją, nie mieszając 3-4 min, po tym czasie mieszamy pierwszy raz.
-
Krok 6.
Czynności te powtarzamy jeszcze raz, nastepnie dodajemy masło i olej.
-
Krok 7.
Całość podlewamy sosem sojowym, szklanką wody i dodajemy cukier, dusimy, aż płyn odparuje.
-
Krok 8.
Na koniec miksujemy połowe masy tak, aby nabrała odpowiedniej tekstury.
-
Krok 9.
Składniki na sos mieszamy.
-
Krok 10.
Gotowe burgery podajemy z konfiturą i sosem oraz dodatkami wedle uznania.
-
Krok 11.
Przepis pochodzi ze Szkoły Gotowania 2013 z miesięcznikiem Moje Gotowanie.