< 1h
6 osób

Domowe burgery z sosem sojowym TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Marynaty

Kuchnia: fusion

Smak: łagodny

Składniki

  • Sos sojowy 80 ml
  • Słodki sos chili 30 ml
  • 1 kg miesa mielonego z łopatki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 płaskiej łyzeczki pieprzu mielonego
  • 3 cebule
  • 1 łyzka masła
  • 2 łyzki oleju rzepakowego
  • 3 łyzki cukru
  • 2 łyzki musztardy
  • 1 łyzka majonezu
  • 1/2 peczku szczypiorku lub dymki drobno posiekanej

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Składniki na burgery dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min. Formujemy kulki, układamy je na pergaminie i przykrywamy kolejna warstwa papieru.

  • Krok 2.

    Delikatnie przyciskając, rozpłaszczamy poszczególne kulki, tworzac płaskie kotlety.

  • Krok 3.

    Gotowe burgery smażymy bez tłuszczu po 3 min z każdej strony.

  • Krok 4.

    Cebule kroimy w piórka i przekładamy na suchą rozgrzaną patelnie.

  • Krok 5.

    Przypalamy ją, nie mieszając 3-4 min, po tym czasie mieszamy pierwszy raz.

  • Krok 6.

    Czynności te powtarzamy jeszcze raz, nastepnie dodajemy masło i olej.

  • Krok 7.

    Całość podlewamy sosem sojowym, szklanką wody i dodajemy cukier, dusimy, aż płyn odparuje.

  • Krok 8.

    Na koniec miksujemy połowe masy tak, aby nabrała odpowiedniej tekstury.

  • Krok 9.

    Składniki na sos mieszamy.

  • Krok 10.

    Gotowe burgery podajemy z konfiturą i sosem oraz dodatkami wedle uznania.

  • Krok 11.

    Przepis pochodzi ze Szkoły Gotowania 2013 z miesięcznikiem Moje Gotowanie.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności