Składniki
- Słodki sos chili 50 ml
- Ciasto:
- 30 dkg mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 dkg drożdży
- 2 łyżki oleju
- woda
- Dodatki:
- 150-200 g intensywnego żółtego sera
- cebula pokrojona w piórka
- parę plasterków kiełbasy krakowskiej
- parę plastrów pomidora
- natka pietruszki
- suszone oregano
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Drożdże rozmieszać z cukrem, solą i niewielką ilością wody.
-
Krok 2.
Dodać mąkę, olej i kolejną porcję wody – taką by udało mi się wyrobić miękkie, sprężyste ciasto.
-
Krok 3.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Do wyrośnięcia.
-
Krok 4.
Ciasto podzielić na małe kawałki.
-
Krok 5.
Każdy kawałek dość cienko rozwałkować na kształt koła, a następnie ułożyć je na blasze do pieczenia.
-
Krok 6.
Każde koło posmarować słodkim sosem chili TaoTao, obłożyć kawałkami kiełbasy, pomidora, cebuli, posypać startym żółtym serem i przyprawami.
-
Krok 7.
Piec ok. 10-15 min, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
-
Krok 8.
Podawać ze słodkim sosem chili TaoTao.
-
Krok 9.
Dodatki można oczywiście modyfikować w zależności od preferencji.