< 1h
4 osób

Drożdżowe pizzerinki ze słodkim sosem chili TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: europejska

Smak: słodko-pikantny

Składniki

  • Słodki sos chili 50 ml
  • Ciasto:
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 dkg drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • woda
  • Dodatki:
  • 150-200 g intensywnego żółtego sera
  • cebula pokrojona w piórka
  • parę plasterków kiełbasy krakowskiej
  • parę plastrów pomidora
  • natka pietruszki
  • suszone oregano

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Drożdże rozmieszać z cukrem, solą i niewielką ilością wody.

  • Krok 2.

    Dodać mąkę, olej i kolejną porcję wody &ndash; taką by udało mi się wyrobić miękkie, sprężyste ciasto.

  • Krok 3.

    Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Do wyrośnięcia.

  • Krok 4.

    Ciasto podzielić na małe kawałki.

  • Krok 5.

    Każdy kawałek dość cienko rozwałkować na kształt koła, a następnie ułożyć je na blasze do pieczenia.

  • Krok 6.

    Każde koło posmarować słodkim sosem chili TaoTao, obłożyć kawałkami kiełbasy, pomidora, cebuli, posypać startym żółtym serem i przyprawami.

  • Krok 7.

    Piec ok. 10-15 min, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

  • Krok 8.

    Podawać ze słodkim sosem chili TaoTao.

  • Krok 9.

    Dodatki można oczywiście modyfikować w zależności od preferencji.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności