30 min
2 osób

Fasolka szparagowa po syczuańsku

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: łagodny

Składniki

  • 450 g fasolki szparagowej
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego TaoTao
  • 1 łyżka oleju sezamowego TaoTao
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Fasolkę blanszujemy. W woku rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy fasolkę, która powinna lekko poprzypalać się w niektórych miejscach.

  • Krok 2.

  • Krok 3.

    Dodajemy poszatkowany czosnek i mielone mięso. Dokładnie mieszamy i smażymy, aż z mięsa zrobi się swego rodzaju kruszonka, a fasolka nieco zmięknie.

  • Krok 4.

  • Krok 5.

    Doprawiamy rozkruszonym pieprzem syczuańskim i sosem sojowym.

  • Krok 6.

  • Krok 7.

    Posypujemy natką pietruszki.

  • Krok 8.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności