< 1h
4 osób

Frytki wielowarzywne

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: łagodny

Składniki

  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 batat
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 4 łyżki marynaty w stylu tajskim TaoTao
  • Sól i pieprz
  • Rozmaryn
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Jogurt lub majonez do podania

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Warzywa szorujemy i bez obierania kroimy w słupki.

  • Krok 2.

    Marynatę w stylu tajskim łączymy z olejem i przyprawami. Warzywa wkładamy do miski i zalewamy olejem z marynatą, masując, tak, by dokładnie się pokryły miksturą. Dodajemy igiełki rozmarynu.

  • Krok 3.

    Warzywa rozkładamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i oprószamy mąką.

  • Krok 4.

    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 15 minut, przewracając warzywa i uważając, żeby się nie przypaliły.

  • Krok 5.

    Gorące podajemy z majonezem lub gęstym jogurtem.

  • Krok 6.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności