< 1h
4 osób

Gołąbki w burakach liściowych TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: łagodny

Składniki

  • Sos sojowy 3 łyżki
  • ok. 15 buraków liściowych
  • 2 saszetki ryżu ugotowane na sypko
  • 2 laski kiełbasy zwyczajnej
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 łyżki Sosu sojowego ciemnego TaoTao
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Liście myjemy, odcinamy łodyżki i blanszujemy przez parę sekund w dużym garnku z wrzątkiem.

  • Krok 2.

    Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, chili i kiełbasę.

  • Krok 3.

    Dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą.

  • Krok 4.

    Farsz dzielimy na tyle części ile mamy liści.

  • Krok 5.

    Na każdym liściu układamy sporą łyżkę farszu przy końcu z łodyżką.

  • Krok 6.

    Zakładamy boczne brzegi do środka i zwijamy rulony uważając, żeby farsz nie wypadł.

  • Krok 7.

    Gołąbki układamy ciasno na wysokiej patelni.

  • Krok 8.

    Zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem około 30 minut.

  • Krok 9.

    Można podawać z ulubionym sosem.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności