Składniki
- Sos sojowy 3 łyżki
- ok. 15 buraków liściowych
- 2 saszetki ryżu ugotowane na sypko
- 2 laski kiełbasy zwyczajnej
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 3 łyżki Sosu sojowego ciemnego TaoTao
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Liście myjemy, odcinamy łodyżki i blanszujemy przez parę sekund w dużym garnku z wrzątkiem.
-
Krok 2.
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, chili i kiełbasę.
-
Krok 3.
Dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą.
-
Krok 4.
Farsz dzielimy na tyle części ile mamy liści.
-
Krok 5.
Na każdym liściu układamy sporą łyżkę farszu przy końcu z łodyżką.
-
Krok 6.
Zakładamy boczne brzegi do środka i zwijamy rulony uważając, żeby farsz nie wypadł.
-
Krok 7.
Gołąbki układamy ciasno na wysokiej patelni.
-
Krok 8.
Zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem około 30 minut.
-
Krok 9.
Można podawać z ulubionym sosem.