Składniki
- Sos sojowy 20 ml
- Sos sojowy ciemny 20 ml
- 500 g wątróbki drobiowej
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao
- 4 łyżki mąki pszennej
- olej rzepakowy do smażenia
- 100 g orzechów nerkowca
- 1 marchewka
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego TaoTao
- 1 bułka paryska
- 1 sałata rzymska mini
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Wątróbkę oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
-
Krok 2.
Zalać jasnym sosem sojowym, odstawić na kilka minut.
-
Krok 3.
Wyjąć, osuszyć, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju.
-
Krok 4.
Orzechy nerkowca prażyć na suchej patelni ok. 2 minut, dodać do wątróbki.
-
Krok 5.
Obraną marchew zestrugać na długie wąskie paski za pomocą obieraczki.
-
Krok 6.
Zamarynować marchew w ciemnym sosie sojowym.
-
Krok 7.
Bułkę paryską pokroić wzdłuż na plastry, opiec na chrupiąco na suchej patelni grillowej.
-
Krok 8.
Na grzanki nakładać liście sałaty rzymskiej, wątróbkę z prażonymi orzechami oraz marchew.
-
Krok 9.
Całość można dodatkowo skropić ciemnym sosem sojowym.