30 min
2 osób

Grzyby mun w tempurze

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: chińska

Smak: łagodny

Składniki

  • 1 opakowanie Grzybów mun TaoTao
  • 1 ostra papryczka
  • 4 cm kłącza imbiru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki lodowatej wody
  • 2 szklanki panierki panko (lub zmiksowanego niezbyt drobno chleba tostowego)
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki Oleju sezamowego TaoTao
  • olej do smażenia
  • ulubiony sos TaoTao do podania

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Grzyby namaczamy przez 15 minut, po czym odcedzamy.

  • Krok 2.

    Imbir ścieramy, papryczkę kroimy w drobną kostkę.

  • Krok 3.

    Przygotowujemy tempurę.

  • Krok 4.

    Mieszamy lodowatą wodę z mąką, solą, pieprzem, imbirem oraz papryczką na gładką, płynną masę.

  • Krok 5.

    Rozgrzewamy zwykły olej z dodatkiem oleju sezamowego.

  • Krok 6.

    Grzyby zamaczamy w cieście, a następnie dokładnie obtaczamy w panierce.

  • Krok 7.

    Smażymy z dwóch stron na rumiano (około 7-8 minut).

  • Krok 8.

    Odcedzamy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  • Krok 9.

    Podajemy z ulubionym sosem TaoTao.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności