> 1h
2 osób

Herbaciana panna cotta z Czerwonymi paprykami chili TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Desery

Kuchnia: europejska

Smak: pikantny

Składniki

  • Czerwona papryka chili w zalewie 2 papryki
  • 500 ml mleka kondensowanego (może być mleczko kokosowe)
  • 80 g cukru pudru (lub mniej
  • jeśli mamy mleko słodzone)
  • 3 łyżki żelatyny w proszku
  • 2 łyżki zielonej herbaty matcha
  • 2 Czerwone papryki chili
  • opcjonalnie sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.

  • Krok 2.

    Dokładnie mieszamy.

  • Krok 3.

    Mleko nieco podgrzewamy, dodajemy cukier i herbatę (oraz ewentualnie sok z cytryny) i podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą.

  • Krok 4.

    Łączymy z żelatyną i mieszamy dokładnie.

  • Krok 5.

    Papryki chili TaoTao kroimy bardzo drobno i dodajemy do masy, zostawiając nieco do podania.

  • Krok 6.

    Masę wlewamy do silikonowych foremek lub niewielkich filiżanek.

  • Krok 7.

    Wstawiamy na 4-5 godzin do lodówki, by deser stężał.

  • Krok 8.

    Przed wyjęciem filiżanki lub foremki zanurzamy na parę sekund w gorącej wodzie - wtedy łatwiej będzie nam wydobyć mus.

  • Krok 9.

    Podajemy posypane niewielką ilością drobno pokrojonej chili.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności