Składniki
- Sos chili czarny 4 łyżki
- 450 g mielonego mięsa z indyka
- 450 g ziemniaków
- 1 posiekana cebula
- 1 pęczek pokrojonego drobno szczypiorku
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka uprażonych na suchej patelni i rozgniecionych nasion kolendry
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 jajka (lub tyle by z masy którą przygotowujemy dało się lepić krokiety)
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Ziemniaki ugotować i utłuc tłuczkiem, dodać mielone mięso i dokładnie wymieszać.
-
Krok 2.
Następnie dodać cebulę, szczypior, czosnek, Czarny sos chili TaoTao, przyprawy oraz jajka i jeszcze raz dokładnie wymieszać (gdyby masa okazała się zbuy luźna, można dodać nieco bułki tartej).
-
Krok 3.
Z masy formować nieduże, wrzecionowate krokiety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony.
-
Krok 4.
Przed podaniem odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.