< 1h
2 osób

Indonezyjskie krokiety ziemniaczano-mięsne z Czarnym sosem chili TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przekąski

Kuchnia: połud. azjatycka

Smak: słodko-pikantny

Składniki

  • Sos chili czarny 4 łyżki
  • 450 g mielonego mięsa z indyka
  • 450 g ziemniaków
  • 1 posiekana cebula
  • 1 pęczek pokrojonego drobno szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka uprażonych na suchej patelni i rozgniecionych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 jajka (lub tyle by z masy którą przygotowujemy dało się lepić krokiety)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Ziemniaki ugotować i utłuc tłuczkiem, dodać mielone mięso i dokładnie wymieszać.

  • Krok 2.

    Następnie dodać cebulę, szczypior, czosnek, Czarny sos chili TaoTao, przyprawy oraz jajka i jeszcze raz dokładnie wymieszać (gdyby masa okazała się zbuy luźna, można dodać nieco bułki tartej).

  • Krok 3.

    Z masy formować nieduże, wrzecionowate krokiety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony.

  • Krok 4.

    Przed podaniem odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności