30 min
4 osób

Jajka po benedyktyńsku z kurkami i korzennymi kiełbaskami

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: fusion

Smak: słodki

Składniki

  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Marynata w stylu chińskim 50 ml
  • olej
  • jajko
  • sól
  • 2 żółta
  • 1 łyżka soku z cytryn
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 4 cienkie kiełbaski
  • np. frankfurtek
  • 1/2 pokrojonej w pióra cebuli
  • 20 dag umytych kurek
  • 2 kromki pumpernikla
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Szklankę wykładamy folią spożywczą, wewnątrz lekko smarujemy olejem.

  • Krok 2.

    Wbijamy jajko, oprószamy solą.

  • Krok 3.

    Zbieramy wystającą folie, zawijamy, spinamy spinaczem i wstawiamy do wrzątku na 4–4,5 min. Folie wyjmujemy ze szklanki, rozwijamy.

  • Krok 4.

    Żółtka mieszamy w metalowej misce z sosem sojowym, sokiem z cytryny i pieprzem.

  • Krok 5.

    Masło rozpuszczamy, wlewamy do miski z masą jajeczną, cały czas mieszając, aż powstanie emulsja.

  • Krok 6.

    Do rondla po maśle wlewamy 1/2 szklanki wody.

  • Krok 7.

    Kiedy zacznie się gotować, stawiamy na rondlu miskę z masą jajeczną i ubijamy rózgą, aż zgęstnieje.

  • Krok 8.

    Masło rozpuszczamy razem z olejem.

  • Krok 9.

    Wkładamy kiełbaski (nacięte na końcach na krzyż) i cebule, smażymy po 2 min z każdej strony, dodajemy kurki, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu, aż odparuje cała woda.

  • Krok 10.

    Dolewamy marynatę w stylu chińskim i dusimy jeszcze 2 min. Kiełbaski z kurkami podajemy z pumperniklem, jajkiem i sosem holenderskim i posypujemy grubo posiekana natka.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności