Składniki
- kaczka 1 sztuka
- pieprz czarny 1 łyżeczka
- sól 1 łyżeczka
- majeranek 1 łyżeczka
- śliwki kalifornijskie 5 sztuk
- sos śliwkowy TaoTao
- konfitura z jarzębiny 1,0 łyżka czerwone wino
- 0,5 szklanki bulion warzywny
- 1 szklanka sałata
- rzodkiewka
- pomidorki koktajlowe
- ogórek świeży na surówkę
- świeża bazylia
- czosnek
- jogurt
- majonez
- pieprz
- sól na sos do surówki
- pure ziemniaczane 4,0 porcje
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Kaczkę, umyć, podzielić, natrzeć solą i pieprzem.
-
Krok 2.
Posypać majerankiem.
-
Krok 3.
Odstawić na dobę do lodówki.
-
Krok 4.
Następnego dnia obsmażyć na złoty kolor.
-
Krok 5.
Przełożyć do brytfanny i wstawić do rozgrzanego piekarnika (160 stopni) na 2 godziny.
-
Krok 6.
Przygotować sos do kaczki.
-
Krok 7.
Śliwki kalifornijskie pokroić i dodać do gotującego się bulionu,dusić tak długo, aż się rozgotują.
-
Krok 8.
Dodać łyżkę konfitury z jarzębiny i czerwone wino.
-
Krok 9.
Dodać sos śliwkowy Tao Tao - on dopełni smaku! Zredukować i zagęścić ciemną zasmażką.
-
Krok 10.
Sałata z sosem bazyliowo- czosnkowym.
-
Krok 11.
Do jogurtu dodać łyżkę majonezu.
-
Krok 12.
Posiekać świeżą bazylię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
-
Krok 13.
Dodać do smaku, sól, cukier i pieprz.
-
Krok 14.
Sałatę porwać, ogórek pokroić w słupki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, rzodkiewkę pokroić w plasterki.
-
Krok 15.
Polać sosem bazyliowo-czosnkowym przed podaniem.
-
Krok 16.
Kaczkę podawać polaną sosem śliwkowo jarzębinowym z pure ziemniaczanym i sałatą z sosem bazyliowo-czosnkowym.