30 min
2 osób

Kaczka w sosie żurawinowo -bazyliowym z sosem chili płodko-pikantnym TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: słodko-pikantny

Składniki

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Pierś kaczki nacieramy od strony skóry solą i pieprzem.

  • Krok 2.

    Sok jabłkowy mieszamy z sosem słodko-pikantnym TaoTao i przelewamy przez sitko.

  • Krok 3.

    Strzykawkę z jak najgrubszą igłą napełniamy mieszanką soku i sosu TaoTao.

  • Krok 4.

    Pierś nakłuwamy w 5-6 miejscach.

  • Krok 5.

    Składnikami sosu z sitka oraz tymiankiem nacieramy pierś i odstawiamy na 30 min. Obsmażamy na maśle ze wszystkich stron.

  • Krok 6.

    Pokrojone warzywa mieszamy z Bazylia&chili TaoTao i z obsmażoną piersią układamy w brytfannie, dolewamy bulion.

  • Krok 7.

    Przykrywamy folia i pieczemy 10 min w temp. 200 stopni C.

  • Krok 8.

    Po upieczeniu pierś musi odpocząć 2-3 min pod daszkiem z folii aluminiowej, co spowoduje, że sok pozostanie w mięsie.

  • Krok 9.

    Sos z pieczenia zlewamy do rondla i dodajemy żurawinę, gotujemy do momentu, gdy owoce spęcznieją, sos zaciągamy pozostałym masłem.

  • Krok 10.

    Pierś kroimy i podajemy z sosem i warzywami z pieczenia.

  • Krok 11.

    Przepis pochodzi ze Szkoły Gotowania 2013 z miesięcznikiem Moje Gotowanie.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności