Składniki
- Bazylia i chili mix warzywny 4 łyżki
- Sos sojowy 3 łyżki
- 2 kawałki karkówki (kotlety)
- 2 duże ziemniaki (ze skórką)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Karkówkę rozbić, ułożyć w wysokim naczyniu, posolić i popieprzyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz Sos sojowy TaoTao.
-
Krok 2.
Zostawić na co najmniej 1h do zamarynowania.
-
Krok 3.
Po tym czasie karkówkę usmażyć na niewielkiej ilości oleju razem z pokrojoną w piórka cebulą.
-
Krok 4.
Ziemniaki ze skórką pokroić w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości ziemniaków).
-
Krok 5.
Gotować przez ok. 10 min. Odcedzić.
-
Krok 6.
Na patelni rozgrzać 4 łyżki Bazylii i chili TaoTao (wraz z olejem), wrzucić ziemniaki, doprawić solą i pieprzem i smażyć na złoty kolor.
-
Krok 7.
Posypać natką pietruszki i podawać z karkówką.