< 1h
2 osób

Kluseczki w kapeluszach

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Desery

Kuchnia: europejska

Smak: łagodny

Składniki

  • Sos sojowo-grzybowy
  • na kluski:
  • 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • ugotowana 1 duża pietruszka i kawałek selera
  • 2 duże jaja
  • 1 łyżka grysiku
  • mąka pszenna (ile zabierze)
  • 1 łyżka oliwy extra V.
  • na sos:
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao
  • 1 niewielka cebulka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczkamąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Oczyść grzyby.

  • Krok 2.

    Odetnij kapelusze - nóżki drobno posiekaj, tak jak cebulkę.

  • Krok 3.

    Na rozgrzanym na patelni maśle duś grzyby z cebulką do miękkości.

  • Krok 4.

    Pod koniec duszenia skrop grzyby sosem sojowo-grzybowym oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  • Krok 5.

    Sos zagęść mąką zmieszaną w niewielkiej ilości wody.

  • Krok 6.

    Dopraw ostatecznie solą i pieprzem , jeśli trzeba.

  • Krok 7.

    Warzywa zetrzyj w łezkę, dodać jajo, oliwę, grysik.

  • Krok 8.

    Mieszając dosypuj mąkę w takiej ilości, by powstało ciasto na kluski kładzione.

  • Krok 9.

    Ugotuj kluski do miękkości nakładając łyzką ciasto na osoloną wodę (przez klika minut od wypłynięcia).

  • Krok 10.

    Podawaj ja polane sosem sojowo-grzybowym, udekorowane kapeluszami pieczarek i natką pietruszki.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności