Składniki
- Sos sojowo-grzybowy
- na kluski:
- 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach
- ugotowana 1 duża pietruszka i kawałek selera
- 2 duże jaja
- 1 łyżka grysiku
- mąka pszenna (ile zabierze)
- 1 łyżka oliwy extra V.
- na sos:
- 1/2 kg pieczarek
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao
- 1 niewielka cebulka
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczkamąki ziemniaczanej
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Oczyść grzyby.
-
Krok 2.
Odetnij kapelusze - nóżki drobno posiekaj, tak jak cebulkę.
-
Krok 3.
Na rozgrzanym na patelni maśle duś grzyby z cebulką do miękkości.
-
Krok 4.
Pod koniec duszenia skrop grzyby sosem sojowo-grzybowym oraz świeżo zmielonym pieprzem.
-
Krok 5.
Sos zagęść mąką zmieszaną w niewielkiej ilości wody.
-
Krok 6.
Dopraw ostatecznie solą i pieprzem , jeśli trzeba.
-
Krok 7.
Warzywa zetrzyj w łezkę, dodać jajo, oliwę, grysik.
-
Krok 8.
Mieszając dosypuj mąkę w takiej ilości, by powstało ciasto na kluski kładzione.
-
Krok 9.
Ugotuj kluski do miękkości nakładając łyzką ciasto na osoloną wodę (przez klika minut od wypłynięcia).
-
Krok 10.
Podawaj ja polane sosem sojowo-grzybowym, udekorowane kapeluszami pieczarek i natką pietruszki.