< 1h
2 osób

Kluski TaoTao smażone z indykiem, jajkiem i warzywami

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Marynaty

Kuchnia: europejska

Smak: słodki

Składniki

  • 110 g Klusek do sałatek i smażenia Tao Tao (1/2 opakowania)
  • 200 g piersi z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por (biała część)
  • 2 łyżki kiełków fasoli mung z zalewy
  • odsączonych
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 200 ml gorącej wody
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki czosnkowego sosu chilli
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiora dymki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Białą część pora kroimy w półplasterki.

  • Krok 2.

    Czerwoną paprykę kroimy w 4-5 centymetrowe cienkie paseczki.

  • Krok 3.

    Pierś z indyka kroimy w cienkie paski, oprószamy lekko solą i pieprzem.

  • Krok 4.

    Do małej miseczki wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 5.

    Ubijamy widelcem.

  • Krok 6.

    Na lekko natłuszczonej patelni smażymy z jajka cienki omlet.

  • Krok 7.

    Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz do ostygnięcia.

  • Krok 8.

    Gdy ostygnie rwiemy go lub kroimy na mniejsze kawałki.

  • Krok 9.

    Do rozgrzanego woka wlewamy 1 łyżkę oleju.

  • Krok 10.

    Dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek i smażymy go przez 30 sekund.

  • Krok 11.

    Następnie dodajemy pora.

  • Krok 12.

    Smażymy mieszając, a po dwóch minutach dodajemy paski indyka i go smażymy.

  • Krok 13.

    Gdy indyk nie będzie już surowy do woka wrzucamy pokrojoną paprykę.

  • Krok 14.

    Podsmażamy mieszając kolejne 2 minuty.

  • Krok 15.

    Suche kluski dodajemy do mięsa z warzywami.

  • Krok 16.

    Wlewamy do woka gorącą wodę, sos sojowy oraz czosnkowy sos chilli.

  • Krok 17.

    Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, aż makaron będzie miękki, a nadmiar płynów odlewamy.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności