Składniki
- 110 g Klusek do sałatek i smażenia Tao Tao (1/2 opakowania)
- 200 g piersi z indyka
- 1 czerwona papryka
- 1 por (biała część)
- 2 łyżki kiełków fasoli mung z zalewy
- odsączonych
- 1 jajko
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 200 ml gorącej wody
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki czosnkowego sosu chilli
- 1/2 szklanki posiekanego szczypiora dymki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Białą część pora kroimy w półplasterki.
-
Krok 2.
Czerwoną paprykę kroimy w 4-5 centymetrowe cienkie paseczki.
-
Krok 3.
Pierś z indyka kroimy w cienkie paski, oprószamy lekko solą i pieprzem.
-
Krok 4.
Do małej miseczki wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem.
-
Krok 5.
Ubijamy widelcem.
-
Krok 6.
Na lekko natłuszczonej patelni smażymy z jajka cienki omlet.
-
Krok 7.
Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz do ostygnięcia.
-
Krok 8.
Gdy ostygnie rwiemy go lub kroimy na mniejsze kawałki.
-
Krok 9.
Do rozgrzanego woka wlewamy 1 łyżkę oleju.
-
Krok 10.
Dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek i smażymy go przez 30 sekund.
-
Krok 11.
Następnie dodajemy pora.
-
Krok 12.
Smażymy mieszając, a po dwóch minutach dodajemy paski indyka i go smażymy.
-
Krok 13.
Gdy indyk nie będzie już surowy do woka wrzucamy pokrojoną paprykę.
-
Krok 14.
Podsmażamy mieszając kolejne 2 minuty.
-
Krok 15.
Suche kluski dodajemy do mięsa z warzywami.
-
Krok 16.
Wlewamy do woka gorącą wodę, sos sojowy oraz czosnkowy sos chilli.
-
Krok 17.
Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, aż makaron będzie miękki, a nadmiar płynów odlewamy.