Składniki
- Sos rybny 1 łyżka
- Sos Sambal Oelek 1 łyżka
- Zielona pasta curry 1 łyżka
- Makaron ryżowy nitki 200g
- 400g chudej wołowiny
- 1 cebula
- 0,5 l mleczka kokosowego
- czerwona papryka
- natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Mięso kroimy na paseczki o długości około 4 cm.
-
Krok 2.
Mleko kokosowe mieszamy z pastą curry, następnie gotujemy i wrzucamy do niego mięso, cebulę posiekaną w cienkie talarki, sos Sambal Oelek i sos rybny.
-
Krok 3.
Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
-
Krok 4.
Po upływie tego czasu, dodajemy paprykę i gotujemy jeszcze chwilę, aż sos nieco odparuje.
-
Krok 5.
Na koniec posypujemy natką pietruszki.
-
Krok 6.
Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym TaoTao.