15 min
4 osób

Koszyczki chlebowe z sosem chili ananas TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: fusion

Smak: słodki

Składniki

  • Sos Teriyaki 50 ml
  • Sos chili z ananasem 50 ml
  • 7 kromek pieczywa pełnoziarnistego
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 piersi kurczaka
  • pieprz
  • opakowanie sera typu philadelphia
  • pęczek kolendry
  • strączki chili

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Z kromek odcinamy skórki, a miąższ delikatnie rozwałkowujemy i smarujemy masłem.

  • Krok 2.

    Przekładamy do foremek i delikatnie dociskamy do brzegów.

  • Krok 3.

    Zapiekamy 10 min w temp. 190 stopni C, odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 4.

    Z piersi odkrawamy polędwiczki i rozklepujemy na cienkie placki, smarujemy sosem teriyaki, oprószamy pieprzem i smażymy po 2 min z obu stron.

  • Krok 5.

    Gotowe sznycle zawijamy w folię aluminiową na 3-4 min, aby się zaparzyły.

  • Krok 6.

    Sos chili z ananasem mieszamy z serkiem i połową posiekanej kolendry.

  • Krok 7.

    Gotowym farszem napełniamy powstałe koszyczki.

  • Krok 8.

    Usmażone piersi kroimy w cienkie plastry, przekładamy je do miski i polewamy kolejną porcją sosu teriyaki.

  • Krok 9.

    Wszystko delikatnie mieszamy i układamy porcjami na napełnione serem koszyki.

  • Krok 10.

    Każdy delikatnie skrapiamy dodatkową porcją sosu, dekorujemy kolendrą i strączkiem świeżego chili.

  • Krok 11.

    Przepis pochodzi ze Szkoły Gotowania 2013 z miesięcznikiem Moje Gotowanie.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności