Składniki
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1 duży brokuł
- 500 g liści szpinaku
- 1 cebula cukrowa
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli TaoTao
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka ziaren sezamu
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Bulion wlewamy do garnka, dodajemy brokuł pokrojony na różyczki i gotujemy.
-
Krok 2.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy poszatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i liście szpinaku. Kiedy cebula się zezłoci, a liście stracą objętość, dodajemy zawartość patelni do garnka z bulionem.
-
Krok 3.
Gotujemy razem do miękkości brokuła. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Blendujemy na gładki krem.
-
Krok 4.
Podajemy kleksem śmietany i ziarnami sezamu.
-
Krok 5.