Składniki
- Sos sojowy 40 ml
- 5 dag wedzonki wieprzowej
- np. boczku
- 2 średnie cebule
- 20 dag ziemniaków
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- pieprz
- 1/2 cytryny
- 40 dag selera
- 5 dag parmezanu
- peczek natki pietruszki
- 100 ml jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Pokrojoną wędzonkę podsmażamy razem z posiekaną jedną cebulą i ziemniakami pokrojonymi w kostkę.
-
Krok 2.
Zalewamy ok. 1 l wody i gotujemy 20 min. Miksujemy wszystko za pomocą ;Kenwood Triblade.
-
Krok 3.
Dodajemy majeranek, przyprawiamy połową sosu sojowego TaoTao, pieprzem i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny.
-
Krok 4.
Pokrojony w kostkę seler podsmażamy razem z drugą posiekaną cebulą.
-
Krok 5.
Zalewamy ok. 1 l wody i gotujemy 20 min. Dodajemy tarty parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki.
-
Krok 6.
Miksujemy za pomocą Kenwood Triblade na gładka, kremową masę.
-
Krok 7.
Przyprawiamy resztą sosu sojowego, pieprzem i łyżką jogurtu naturalnego.
-
Krok 8.
Za pomocą dzbanków lub dwóch rondli wlewamy do głębokiego naczynia oba kremy jednocześnie, co spowoduje powstanie dwukolorowej zupy.
-
Krok 9.
Przepis pochodzi ze Szkoły Gotowania 2013 z miesięcznikiem Moje Gotowanie