15 min
2 osób

Krewetki w jajecznej tempurze teriyaki TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przekąski

Kuchnia: wietnamska

Smak: pikantny

Składniki

  • Sos Teriyaki 20 ml
  • 250 g krewetek tygrysich
  • 2 małe jajka
  • 4 łyżki Sosu teriyaki TaoTao
  • sok z połowy cytryny
  • 3/4 szklanki mąki
  • młotkowany pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Krewetki oczyszczamy.

  • Krok 2.

    Jeśli mamy mrożone, rozmrażamy.

  • Krok 3.

    Zalewamy dwoma łyżkami sosu teriyaki, sokiem z cytryny, dodajemy pieprz.

  • Krok 4.

    Przygotowujemy tempurę.

  • Krok 5.

    Jajka rozmącamy, łączymy z mąką i resztą sosu teriyaki.

  • Krok 6.

    Trzymając krewetki za ogonki maczamy w tempurze i smażymy po 2-3 minuty w głębokim mocno rozgrzanym oleju, aż się zezłocą.

  • Krok 7.

    Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności