Składniki
- Sos Teriyaki 20 ml
- 250 g krewetek tygrysich
- 2 małe jajka
- 4 łyżki Sosu teriyaki TaoTao
- sok z połowy cytryny
- 3/4 szklanki mąki
- młotkowany pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Krewetki oczyszczamy.
-
Krok 2.
Jeśli mamy mrożone, rozmrażamy.
-
Krok 3.
Zalewamy dwoma łyżkami sosu teriyaki, sokiem z cytryny, dodajemy pieprz.
-
Krok 4.
Przygotowujemy tempurę.
-
Krok 5.
Jajka rozmącamy, łączymy z mąką i resztą sosu teriyaki.
-
Krok 6.
Trzymając krewetki za ogonki maczamy w tempurze i smażymy po 2-3 minuty w głębokim mocno rozgrzanym oleju, aż się zezłocą.
-
Krok 7.
Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.