Składniki
- Sos sojowy 4 łyżki
- Słodki sos chili 2 łyżki
- Sos śliwkowy 6 łyżek
- Sos Sambal Oelek 1 łyżka
- 1/2 kg dużych krewetek
- 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego
- 1 cebula drobno posiekana
- szczypta pieprzu
- 2 jajka jedno roztrzepane do smarowania
- drugie do mięsa
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się zeszkli.
-
Krok 2.
Dodajemy krewetki, polewamy sosem sojowym i Sambal Oelek i chwilę smażymy.
-
Krok 3.
Zdejmujemy z ognia, posypujemy pieprzem.
-
Krok 4.
Gdy lekko przestygnie, dodajemy jajko, seler i mieszamy.
-
Krok 5.
Ciasto francuskie przygotowujemy według instrukcji, kroimy w prostokąty, tak aby po złożeniu powstał kwadrat.
-
Krok 6.
Ciasto smarujemy wewnątrz jajkiem, nakładamy farsz i zlepiamy kwadraty.
-
Krok 7.
Wierzch poduszeczek smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni C przez 10-15 minut.
-
Krok 8.
Mieszamy sos śliwkowy TaoTao, słodki sos chili TaoTao i tak otrzymany dip serwujemy w osobnych miseczkach.
-
Krok 9.
Paczuszki podajemy na ciepło i maczamy w dipie.