< 1h
3 osób

Kurczak 5 smaków

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: łagodny

Składniki

  • Sos sojowy 3 łyżki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 1 czerwona papryka
  • mrożona mieszanka chińska

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Filety z kurczaka pokroić w kostkę.

  • Krok 2.

    Czosnek drobno posiekać, wymieszać z sosem sojowym i przyprawą 5 smaków.

  • Krok 3.

    W powstałej mieszance zamarynować mięso (odstawić do lodówki na ok. 1 godz).

  • Krok 4.

    Na mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej wok) wrzucić kurczaka i smażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając.

  • Krok 5.

    Gdy mięso będzie już podsmażone ze wszystkich stron, dodać mrożoną mieszankę chińską.

  • Krok 6.

    Smażymy kilka minut, a następnie dodać pokrojoną paprykę.

  • Krok 7.

    Smażyć jeszcze przez kilka minut, aż papryka zmięknie.

  • Krok 8.

    Gotową potrawę podawać z ryżem.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności