Składniki
- Makaron ryżowy nitki 1 opakowanie
- 2 filety z kurczaka
- 400 g gęstego jogurtu
- 2 łyżeczki mieszanki curry w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 strąk żółtej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
- olej do smażenia
- sól i czarny pieprz
- drobno pokrojona papryczka chili i szczypiorek do przybrania
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Filety z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę.
-
Krok 2.
Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
-
Krok 3.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany imbir oraz przyprawy.
-
Krok 4.
Paprykę kroimy w cienkie słupki i dorzucamy do mięsa.
-
Krok 5.
Smażymy, aż mięso zacznie brązowieć, a papryka zmięknie.
-
Krok 6.
Wlewamy jogurt i dokładnie mieszamy.
-
Krok 7.
Zmniejszamy ogień, a danie przykrywamy pokrywką i pozwalamy, by smaki dobrze się połączyły.
-
Krok 8.
W tym czasie przygotowujemy makaron.
-
Krok 9.
Zalewamy go wrzątkiem, a gdy po 4-5 minutach zmięknie, odcedzamy.
-
Krok 10.
Makaron podajemy z gotowym sosem, posypujemy szczypiorkiem i papryką chili.