30 min
4 osób

Kurczak po chińsku 5 smaków z sosem sojowym TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: fusion

Smak: ostry

Składniki

  • Sos sojowy
  • 2 piersi kurczaka
  • 2 łyżki wytrawnej sherry
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki przyprawy "pięćsmaków"
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • papryczka chili
  • 4 dymki razem ze szczypiorem
  • pieprz
  • 8 łyżek oleju

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Mięso opłukać, pokroić w paseczki.

  • Krok 2.

    Łyżkę sherry wymieszać z łyżką mąki kukurydzianej, 2 łyżkami sosu sojowego i przyprawą „pięć smaków”.

  • Krok 3.

    Marynatą pokryć mięso, wymieszać, odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

  • Krok 4.

    Czosnek obrać i posiekać.

  • Krok 5.

    Paprykę i papryczkę opłukać.

  • Krok 6.

    Usunąć gniazda nasienne.

  • Krok 7.

    Miąższ pokroić w paseczki.

  • Krok 8.

    Z dymki odciąć szczypior.

  • Krok 9.

    Cebulę obrać, pokroić w cząstki.

  • Krok 10.

    Szczypior posiekać.

  • Krok 11.

    Olej rozgrzać w woku lub na głębokiej patelni.

  • Krok 12.

    Wrzucić czosnek, chwilę smażyć.

  • Krok 13.

    Następnie wrzucić kolejno paprykę i cebulę.

  • Krok 14.

    Gdy warzywa się zeszklą, dodać mięso.

  • Krok 15.

    Smażyć, mieszając, aż mięso będzie miękkie.

  • Krok 16.

    Resztę mąki kukurydzianej wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody, pozostałą sherry i resztą sosu sojowego.

  • Krok 17.

    Sosem zalać mięso i warzywa.

  • Krok 18.

    Zagotować.

  • Krok 19.

    Doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem.

  • Krok 20.

    Posypać szczypiorem z dymki.

  • Krok 21.

    Podawać z ryżem.

  • Krok 22.

    Przepis pochodzi ze Szkoły Gotowania 2013 z miesięcznikiem Moje Gotowanie.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności