Składniki
- Sos sojowy
- 2 piersi kurczaka
- 2 łyżki wytrawnej sherry
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki przyprawy "pięćsmaków"
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- papryczka chili
- 4 dymki razem ze szczypiorem
- pieprz
- 8 łyżek oleju
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Mięso opłukać, pokroić w paseczki.
-
Krok 2.
Łyżkę sherry wymieszać z łyżką mąki kukurydzianej, 2 łyżkami sosu sojowego i przyprawą „pięć smaków”.
-
Krok 3.
Marynatą pokryć mięso, wymieszać, odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
-
Krok 4.
Czosnek obrać i posiekać.
-
Krok 5.
Paprykę i papryczkę opłukać.
-
Krok 6.
Usunąć gniazda nasienne.
-
Krok 7.
Miąższ pokroić w paseczki.
-
Krok 8.
Z dymki odciąć szczypior.
-
Krok 9.
Cebulę obrać, pokroić w cząstki.
-
Krok 10.
Szczypior posiekać.
-
Krok 11.
Olej rozgrzać w woku lub na głębokiej patelni.
-
Krok 12.
Wrzucić czosnek, chwilę smażyć.
-
Krok 13.
Następnie wrzucić kolejno paprykę i cebulę.
-
Krok 14.
Gdy warzywa się zeszklą, dodać mięso.
-
Krok 15.
Smażyć, mieszając, aż mięso będzie miękkie.
-
Krok 16.
Resztę mąki kukurydzianej wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody, pozostałą sherry i resztą sosu sojowego.
-
Krok 17.
Sosem zalać mięso i warzywa.
-
Krok 18.
Zagotować.
-
Krok 19.
Doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem.
-
Krok 20.
Posypać szczypiorem z dymki.
-
Krok 21.
Podawać z ryżem.
-
Krok 22.
Przepis pochodzi ze Szkoły Gotowania 2013 z miesięcznikiem Moje Gotowanie.