Składniki
- średniej wielkości pierś z kurczaka
- 1 jajko
- trochę mąki(tyle ile potrzebne będzie do obtoczenia mięsa)
- 1 marchew
- puszka ananasa
- 1 cebula
- 1 papryka
- przyprawa chińska
- sos chiński słodko kwaśny
- sól
- pieprz
- olej
- ryż
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Pierś z kurczaka myjemy,czyścimy i kroimy w kostke(wielkość zależy od was),przyprawiamy solą i pieprzem i posypujemy przyprawa chińską,zostawiamy na 30 min aż przejdzie przyprawami.
-
Krok 2.
jajko roztrzepujemy,przygotowujemy mąke, rozgrzewamy na patelni olej(wlewamy go tyle,aby kurczak smażył sie w głebokim oleju),każdy kawałek kurczaka osobno obtaczamy w mące potem w jajku i wrzucamy na rozgrzany olej,smażymy aż sie zrumieni,potem kładziemy na talerz wyłożony papierem(wsiąknie on nadmiar tłuszczu).
-
Krok 3.
marchewkę obieramy i za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw robimy płatki,ananasa kroimy w kawałki,cebule kroimy wzduż,potem każdą połowe jeszcze na pół,i jeżeli cebula jest duża to każdy kawałek jeszcze na pół,nastepnie dzielimy ja na poszczególne płatki,papryke kroimy w grubsze kawałki.
-
Krok 4.
w woku bądź głębokiej patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy marchew i smażymy z 5 min,potem wrzucamy cebule i papryke,smażymy 3 min i wrzucamy ananasa,smażymy nastepne 3 min.warzywa musza być chrupkie.