15 min
1 osób

Kurczak słodko-kwaśny po chińsku

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: słodko-kwaśny

Składniki

  • średniej wielkości pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • trochę mąki(tyle ile potrzebne będzie do obtoczenia mięsa)
  • 1 marchew
  • puszka ananasa
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • przyprawa chińska
  • sos chiński słodko kwaśny
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • ryż

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Pierś z kurczaka myjemy,czyścimy i kroimy w kostke(wielkość zależy od was),przyprawiamy solą i pieprzem i posypujemy przyprawa chińską,zostawiamy na 30 min aż przejdzie przyprawami.

  • Krok 2.

    jajko roztrzepujemy,przygotowujemy mąke, rozgrzewamy na patelni olej(wlewamy go tyle,aby kurczak smażył sie w głebokim oleju),każdy kawałek kurczaka osobno obtaczamy w mące potem w jajku i wrzucamy na rozgrzany olej,smażymy aż sie zrumieni,potem kładziemy na talerz wyłożony papierem(wsiąknie on nadmiar tłuszczu).

  • Krok 3.

    marchewkę obieramy i za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw robimy płatki,ananasa kroimy w kawałki,cebule kroimy wzduż,potem każdą połowe jeszcze na pół,i jeżeli cebula jest duża to każdy kawałek jeszcze na pół,nastepnie dzielimy ja na poszczególne płatki,papryke kroimy w grubsze kawałki.

  • Krok 4.

    w woku bądź głębokiej patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy marchew i smażymy z 5 min,potem wrzucamy cebule i papryke,smażymy 3 min i wrzucamy ananasa,smażymy nastepne 3 min.warzywa musza być chrupkie.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności